Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeente wil groot financieel risico afkopen

Geplaatst op: 9 februari 2015

De gemeente Zwartewaterland wil Connexxion eenmalig 75.000 euro (exclusief BTW) betalen als compensatie. Volgens de vervoersmaatschappij heeft het de afgelopen jaren grote verliezen op de pont geleden. Met de betaling staakt Connexxion verdere juridische procedures tegen Zwartewaterland. Daarmee voorkomt de gemeente een claim van misschien wel een miljoen euro, zo staat in een stuk waarover de gemeenteraad volgende week donderdag moet beslissen.

Connexxion had eerder over de jaren 2007-2009 een claim van 500.000 euro neergelegd. Mocht de gemeente nu niet met 75.000 euro over de brug komen, dan volgt mogelijk nog een claim van een zelfde bedrag over de latere jaren. Het college schrijft in het voorstel aan de gemeenteraad klip en klaar dat met de 75.000 euro ‘grote financiële risico’s’ worden afgekocht. De gemeente wil het risico niet lopen dat het 500.000 euro of meer aan Connexxion moet betalen. “Wij hebben onvoldoende financiële reserves om die financiële risico’s te laten bestaan”, heet dat in het stuk, waarin het college ervan uitgaat dat de gemeenteraad de noodzaak van de oplossing inziet.

Na betaling gaat de exploitatie van de pont over naar de eigenaren van de veerponten in Wijhe en Olst. Dat is ook het geval als de gemeenteraad niet instemt met de 75.000 euro aan Connexxion. Daarmee voorkomt Zwartewaterland dat Connexxion alsnog tot 2021 de pont exploiteert. Dan dreigen ‘vergaande voorstellen om tot een rendabele exploitatie te komen’, zo schijft het college. Dat vreest dat de dienstverlening dan ernstig onder druk komt te staan.

De nieuwe exploitant begint in april en verruimt dan de diensttijden. Mochten er genoeg mensen gebruikmaken van de pont dan wordt een verdere verruiming niet uitgesloten.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500