Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Sjoelen is een kunst’

Geplaatst op: 9 februari 2015

‘Mensen zeggen wel eens dat sjoelen een sport is voor oude vrouwen, maar het valt nog niet mee om die schijven in de gaatjes te krijgen. Sjoelen is een kunst”, zegt bestuurslid Betsie Mol van Sjoelvereniging Zwartewaterland. Die houdt zaterdag een groot toernooi in de sporthal van d’ Overtoom. Ook niet-leden die de sport willen uitproberen, kunnen dan hun sjoeltalenten tonen.

Mol richtte zes jaar geleden met haar zus de sjoelvereniging in Genemuiden op. Elke woensdag schuiven ze de schijven in d’ Overtoom. Zaterdag is voor de tweede keer een groot toernooi. “Twee jaar terug deden honderd mensen mee. Ze kwamen zelfs uit Duitsland naar Genemuiden. Hopelijk komen er zaterdag net zoveel, al hangt dat ook van de weersomstandigheden af. Ligt er een pak sneeuw, dan komen mensen van ver natuurlijk niet”, vertelt Mol, die desondanks op minimaal zeventig sjoelers hoopt.

De sport leeft in Genemuiden met 32 leden. Ook elders is de sport redelijk in opkomst, heeft Mol de indruk. “Gisteren was er toevallig nog een item op televisie waarbij mensen 24 uur aan het sjoelen waren voor het goede doel. In Ommen heb je ook een nachttoernooi, waarbij mensen de hele nacht door sjoelen. Muziekje erbij, prachtig hoor”, zegt Mol, die hoopt dat ook jongeren zaterdag naar d’ Overtoom afreizen. “Twee jaar terug deden vijftien jongeren mee. Het zou leuk zijn als wij ook een jeugdafdeling konden oprichten. Nu hebben we alleen volwassenen.”

d’ Overtoom bezoeken is zaterdag het aanraden waard. Tot maar liefst 15.00 uur kunnen liefhebbers zich nog inschrijven. “De wedstrijden beginnen om 10.00 uur, maar de hele dag kunnen mensen zich proberen te plaatsen voor de finale. Die vindt aan het einde van de middag plaats. Ook is er een grote verloting, met een iPad als hoofdprijs”, prijst Mol het evenement aan.

Dat kan ze ook prima doen voor haar eigen vereniging. Daarmee gaat het goed. “De vorige keer moesten we het bedrijfsleven rond om aan prijzengeld te komen. Dat is nu niet nodig. Het gaat gewoon heel goed met sjoelen in Genemuiden. En we zitten prachtig in d’ Overtoom. Goede zaal, goede kantine. Nee, daar kun je prima sjoelen.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500