Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kippen helpen gezin van groenafval af

Geplaatst op: 13 februari 2015

Hoe het gaat met zo min mogelijk afval inzamelen? “Mwoah…”, klinkt het in het huishouden van de familie Dokter aan de Kamperzeedijk. “Je hebt gewoon veel afval, dat merken we nu wel.” Het gezin doet mee aan het project 100-100-100 van afvalverwerker Rova. Met deze proef onderzoekt Rova vanaf 1 januari wat mensen nodig hebben om zo min mogelijk afval te produceren. De deelnemers – in Zwartewaterland en Staphorst doen elf huishoudens mee – zijn verdeeld in groepjes. Sommigen worden begeleid door de Rova, anderen niet.

Het echtpaar Dokter en de drie kinderen moeten  het verminderen van met name restafval op eigen kracht doen.  Nicolien Dokter: “We zijn dolblij met de kippen die we houden. Die eten echt alles. Al het groenafval gaat daar naartoe.” Hoewel man des huizes Gerrit Dokter het gezin heeft opgegeven, is Nicolien meer bezig met de afvalvermindering vermoedt ze: “Ik ben het meeste thuis en ik doe ook de boodschappen. Nu let ik veel meer op wat voor producten ik koop. Zit er veel afval omheen? Ik pak bijvoorbeeld de komkommer zonder plastic en om de bloemkool doe ik ook geen plastic zakje meer. Dat gaat gewoon zo in de kar. De chips in plastic zakken hebben we ook eens geprobeerd.” Wanneer Nicolien naar de stad gaat, neemt ze zelf een grote tas mee zodat ze die niet vanuit de winkel mee hoeft te nemen. “Het zijn kleine dingetjes, maar die tellen wel allemaal mee.” Een kwestie van opletten en nadenken. “Zodra ik druk ben en haast heb, gaat het mis. Dan vergeet ik een tas mee te nemen bijvoorbeeld.”

Ook de kinderen (Willmer, Jorian en Frederique) doen mee aan het afvalproject. Zo zijn de broodzakjes vervangen door een broodtrommel. “Zelfs een plak ontbijtkoek gaat mee in een bakje naar school.” De prullenbakken op de kamers van de kinderen worden af en toe ook eens goed uitgezocht door pa en ma. Nicolien, quasi streng: “Ze gooien alles maar zo in een bak. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus hebben we laatst alles weer ’s goed uitgezocht. Hup plastic in de plastic bak zeg ik dan. Zij moeten het ook leren natuurlijk.”

Tijd en bewustwording, dat zijn volgens het stel Dokter de sleutels tot succes van het Rova-project en dus afvalwording. In Oostenrijk is het heel normaal dat in iedere ruimte verschillende bakken voor verschillende soorten afval zijn. “Dat zou hier ook zo moeten zijn”, vindt Gerrit. “Maakt het allemaal een stuk gemakkelijker”, vult Nicolien aan. Straks bij de nieuwe Ikea in Zwolle maar zo’n speciale afvalscheidingsprullenbak kopen is het voornemen.

Op 10 april is het 100-100-100project ten einde. Dan wordt het afval van het gezin gewogen, net zoals dat in de eerste week gebeurde. Nicolien: “Heel benieuwd of we het beter doen dan in het begin. Ik denk het wel. En daarna gaan we gewoon op deze manier verder. Het scheelt je uiteindelijk ook in de portemonnee.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500