Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Eis: drie jaar cel voor brandstichtingen

Geplaatst op: 19 februari 2015

De officier van justitie in Zwolle vindt het frustrerend dat er geen klaarheid is gekomen in twee van de vier branden, die het gevolg zouden zijn van een langjarige vete die de gemoederen in Genemuiden danig heeft beziggehouden. Ze eiste voor de rechtbank in Zwolle drie jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk tegen de 69-jarige J.B. uit Genemuiden.

Hij wordt gezien als aanstichter van alle ellende en stond terecht voor poging tot afpersing, uitlokking van brandstichting en beïnvloeding van getuigen. Zijn schoonzoon H. van W. uit Genemuiden hoorde twee jaar cel tegen zich eisen, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor betrokkenheid bij de afpersing.

Het is allemaal begonnen toen de zoon van B. hun bedrijf aan de Sisalstraat verkocht aan de riethandelaar. Volgens vader B. had de zoon dat nooit mogen doen, en is het terrein voor veel te lage prijs verkocht. Hij voelt zich ‘bestolen’ en verwijt de koper dat die heeft geweten dat het geen zuivere koffie was. Er volgden gerechtelijke procedures waarin de verdachte, eind 2011 ongelijk kreeg.

Intussen zou hij op eigen wijze geprobeerd hebben zijn recht te halen, door van de riethandelaar twee ton te eisen, al of niet met teruggave van het onroerend goed. Hij stuurde eind 2012 en in 2013 mails met onder meer de eis dat de riethandelaar 2 ton in contanten aan de deurklink moest komen hangen. Twee dagen later is een conifeer bij het (rietgedekte) huis van de hoogbejaarde moeder van de riethandelaar in vlammen opgegaan. Op 1 oktober 2013 ging een opslagloods van de riethandel in Genemuiden in vlammen op, gevolgd door een even verwoestende brand op 27 oktober 2013 in een rietschuur in Blokzijl. Er ging een enorme hoeveelheid riet verloren.

Justitie vermoedt dat B. opdracht heeft gegeven voor die branden, maar kon alleen die in Blokzijl ‘rondkrijgen’ qua bewijs. Plus een brand op het terrein van de Sisalstraat in december 2012, waar de zelfgebouwde boot van een derde verloren ging. Het motief daarvoor zou zijn dat de booteigenaar een verklaring tegen B. heeft afgelegd. Tegen de vermeende brandstichters eiste de aanklager anderhalf jaar en twee jaar cel.

De raadslieden  van de vier verdachten wezen erop dat heel Genemuiden bol stond van de ‘roddel en achterklap’, die de ‘feiten’ zouden hebben verdoezeld. Ze vinden dat er vrijspraak moet volgen.

De uitspraak is op 5 maart.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500