Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
18 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Dorcas doet goede zaken op ‘openingsdag’

Geplaatst op: 20 februari 2015

Foto Sijmon Last

De Dorcaswinkel in Genemuiden doet vrijdagmiddag goede zaken. Dat kan ook niet anders tijdens een officiële opening. Zelfs burgemeester Eddy Bilder verlaat de nieuwe tweedehandswinkel voor het goede doel aan de Schering  25 niet met lege handen. Een schilderijtje gaat onder de arm mee naar huis.

De Genemuider zaak is de vijfentwintigste Dorcaswinkel van Nederland. ‘Een mijlpaal’ vindt Joeke van der Mei, directeur van de christelijke hulporganisatie. Ook hij is vrijdag aanwezig in de winkel om het openingsfeestje mee te vieren. Zwartewaterland heeft een bijzondere en warme band met Dorcas, dus in dat geval is het vreemd dat de gemeente de vijfentwintigste in de rij is.

Al zeker twintig jaar wordt door Zwartewaterlanders trouw kleding ingezameld voor het goede doel dat met name projecten in Oost-Europa en Afrika ondersteunt. En ook de actie om voedselproducten in te zamelen in de supermarkten, wordt in de gemeente al meer dan tien jaar met succes gehouden. Genemuiden fungeert zelfs als verzamelplaats voor alle in Noord-Nederland ingezamelde voedselproducten. In een van de grote hallen aan de Katoenstraat worden de voedselpakketten samengesteld.

Van der Mei: “Een winkel gaat pas open als er vraag naar is. Dat is nu dus het geval. Er werd een mooi pand gevonden aan de Schering en vrij snel daarna hadden we een grote groep enthousiaste vrijwilligers.” Meer dan vijftig vrijwilligers werken mee in de nieuwe winkel. Ze verkopen de tweedehands spullen. Sorteren de ingebrachte producten. Ruimen de winkel op. Of halen goederen op bij mensen thuis.  “Heel bijzonder al die helpende handen”, aldus de directeur.

De Dorcaswinkel in Genemuiden is in ieder geval een schot in de roos: “In december openden we de deuren en nu is Genemuiden al uit de kosten en draagt ze bij aan het goede.” Iedereen die helpt in de winkel aan de Schering is vrijwilliger, dus na aftrek van de huur en andere vaste lasten gaat de rest van de winst van de verkoop naar Dorcas.

Klanten komen niet alleen uit Genemuiden, maar ook uit Rouveen, Staphorst, Hasselt, Zwolle en Zwartsluis. “Iedereen die hier binnenstapt, is verbaast dat het zo’n prachtige winkel is”, weet vrijwillige medewerkster Janna. “Het is een mooie, nette zaak”, vult zus Jenny aan. Genemuiden is niet zo van het tweedehands spul, weten de zussen. “Die kopen liever nieuw. Maar hier lijkt het net nieuw, horen we vaak. Als iemand uit Genemuiden hier iets koopt, ben ik erg trots.” Behalve dat het duo graag iets om handen wilde hebben, is ook het idee achter de Dorcaswinkel een belangrijke reden voor ze om aan de Schering te gaan werken. “Ik ben christelijk en vind het mooi dat de winst die wordt gemaakt goed wordt besteedt. Het komt terecht bij de allerarmsten.”, aldus Jenny. Ideeën om nog meer geld op te halen voor het goede doel hebben ze nog wel. “Koffie en broodjes verkopen aan klanten of mensen die op het industrieterrein werken.”

De Dorcaswinkel is dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500