Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gezelligheid met een boodschap op Vrouwendag

Geplaatst op: 6 maart 2015

Foto's Lysanne Polman

Een gezellige drukte zoals dat alleen met vrouwen kan vrijdagavond in ’t Olde Staduus in Genemuiden. Geklets, gegiebel en gelach vult tijdens de viering van Vrouwendag (officieel op 8 maart) het voormalige gemeentehuis aan het Havenplein. Zeker veertig vrouwen doen mee aan de drie workshops muziek maken, dansen op muziek en een etagère maken van servies.

De vrijdagavond past de Zwartewaterlandse vrouwen waarschijnlijk beter;  vorig jaar werd het evenement – toen op een zaterdag – nog afgelast worden wegens te weinig animo. Moet de organisatie (de drie culturele vereniging SCAB, SCEG en SAKZ) wel bekennen dat het vooral grijsharige dames zijn die Vrouwendag vieren. De Hasseltse Jenny van de Berg: “Een aantal jaren terug was Vrouwendag nog populairder, maar dat het meer oudere dames zijn die hier op afkomen is eigenlijk altijd al zo geweest.”

Marietje Bergman uit Genemuiden vult aan: “Jonge vrouwen zijn aan het werk, hebben kinderen en zijn vaak blij als de boel aan kant is en ze even niks te doen hebben. Die hebben hier geen tijd voor.” Zelf zet Bergman zich al jaren in voor SCEG én Vrouwendag. Dit keer verzorgt ze samen met de Genemuidense Hanneke Post een workshop etagère maken van servies. De kopjes en schoteltjes moesten door de deelnemers zelf meegebracht worden en zijn veelal bij de kringloopwinkel of de Dorcaswinkel gehaald. “Steun je het goede doel ook nog eens.”

En dan maar aan de slag met het lijmpistool. Kopjes en schotels op elkaar lijmen en binnen mum van tijd neemt iedereen een zelfgemaakt pronkstuk voor de koekjes en taartjes mee naar huis. Tijd voor de volgende workshop: muziek maken onder leiding van Aletta Makken. Wat onwennig staan de deelneemsters in eerste instantie in een kring, maar met eenmaal een trommel of sambabal in de hand bewegen ze al snel mee met het Afrikaanse ritme. En zo gaat het vervolgens ook op de zolder van ’t Olde Staduus waar Almira van Tiel van Mixmove een workshop beweging geeft.

Hoewel gezelligheid voorop staat tijdens de viering vrijdagavond, wil de organisatie de aanwezige dames ook een boodschap meegeven. Willy Swint van SCAB: “We vergeten natuurlijk niet de  vrouwen in het buitenland die het zoveel slechter hebben dan ons. Amnesty International is vanavond aanwezig om aandacht te vragen voor een Chineese mensenrechtenactiviste.” Ook Vluchtelingenwerk krijgt altijd een uitnodiging van de organisatie. Zij geven dat vervolgens door aan de vrouwen die via Vluchtelingenwerk in Zwartewaterland terecht zijn gekomen. “Enthousiasme van allochtone vrouwen voor dit evenement is er eigenlijk altijd. Het is voor hen ook een manier om anderen uit de gemeente te leren kennen”, weet Klasien Hoekman.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500