Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Pleidooi voor rookvrije schoolpleinen

Geplaatst op: 11 maart 2015

Meer rookvrije schoolterreinen in Overijssel. Daarvoor breken de lijsttrekkers Tijs de Bree (PvdA) en Jan Westert (ChristenUnie) op donderdag 12 maart een lans op het Ichthus College in Kampen. Ze stellen dat de provincie meer kan en moet doen om middelbare scholen in Overijssel rookvrij te maken.

Uit onderzoek van het Longfonds blijkt dat Overijssel samen met Zeeland het slechtst scoort als het gaat om het rookvrij maken van schoolpleinen. Landelijk heeft gemiddeld de helft van alle scholen uit het voortgezet onderwijs een rookvrij schoolplein. In Overijssel is dat maar 34 procent. Hoog tijd dus om daar verbetering in aan te brengen, vinden PvdA en ChristenUnie. “De helft van de rokers begint op het schoolplein,” zegt Jan Westert. “Hoe eerder kinderen beginnen met roken, hoe groter de kans is dat ze verslaafd raken. Elk kind dat op het schoolplein begint met roken is er één te veel. In Overijssel is op dit gebied nog veel werk te verzetten.” “En er is snel veel winst te behalen,” vult Tijs de Bree aan. “Flevoland is bijvoorbeeld binnen een jaar van 22 naar 60 procent rookvrij gegaan. Daar zijn ze nu koploper. Dat kunnen wij ook.”

De PvdA- en ChristenUnie-lijsttrekker pleiten voor meer provinciale inzet voor een gezondere leeromgeving. “Het binnenmilieu van schoolgebouwen is vaak slecht, en het energieverbruik kan in veel gevallen flink omlaag. Maar renoveren kost al gauw honderden euro’s per vierkante meter, geld dat schoolgemeenschappen vaak niet hebben. Wat ons betreft kan de provincie zeker een rol spelen om een frisse, gezonde leeromgeving te realiseren,” aldus De Bree en Westert. In juli 2014 nam de Tweede Kamer een motie aan die de regering verzoekt zich in te spannen voor honderd procent rookvrije schoolterreinen. Volgens de gegevens van het longfonds zijn ongeveer 20 van de Overijsselse middelbare schoolterreinen op dit moment rookvrij.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500