Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Tapijtmuseum bijna te klein voor ‘Veurleezn’

Geplaatst op: 13 maart 2015

Foto's Erik Driessen

Uit alle hoeken van het Tapijtmuseum moesten stoelen worden gehaald voor Veurleezn op Zolder. Dat dialectevenement lokte maar liefst 160 mensen naar de bovenverdieping van het museum. “We blijven maar groeien. Het slaat aan, maar waarom is gissen. Meer mensen kunnen er hier echt niet bij. Een andere locatie? We willen zo graag op een zolder blijven”, lacht Jannie Bakker vrijdagavond als ze de nokvolle zaal overziet.

Dialect krijgt steeds minder aandacht, maar niet in Genemuiden, zo lijkt het vrijdagavond. Bakker maakt ook de uitslag bekend van een jeugdverhalenwedstrijd waarvoor maar liefst tachtig inzendingen binnenkwamen. “Toch wordt er onder kinderen steeds minder dialect gesproken, zo merkten leden van de Taelkrink de afgelopen tijd. Ze gaven les op de Genemuider basisscholen. Maar dat er zoveel inzendingen binnenkwamen, is geweldig”, zegt Bakker. Anne-Wieke Heetebrij wint de wedstrijd voor Roelof Merkus en Naomi van der Stelt.

Ook volwassenen konden een verhaal inzenden waarin minimaal het woord ‘Veralderiert’ moest voorkomen. Veertien inzendingen kreeg de Taelkrink binnen, waarbij een onafhankelijke jury ‘van buiten Genemuiden’ bepaalde dat Henny Brouwer het beste verhaal schreef voor Genemuiden Actueel-columnist Wim Rietman en Peter Altena. Ongelukkigerwijs konden de drie prijswinnaars allemaal niet aanwezig zijn, zodat Arne Brouwer, Jan Last en Herbert Altena als vervanger een smakelijk suukerhaerte in ontvangst mochten nemen.

Leden van de Taelkrink en anderen lazen vrijdag ook voor uit eigen werk. Dat leverde veel lachsalvo’s op voor onder meer Jannie Bakker zelf, die als volwassenen toch een keer aan de beroemde Genemuider brommerrace op Koninginnenacht wilde meedoen. Ook Wim Nijboer bracht een hilarisch verhaal over de aankoop van een boot met alle ellende vandien.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500