Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Ouderen spijkeren verkeerskennis bij op BROEM-dag

Geplaatst op: 24 maart 2015

Tekst en foto's Teunie Rijfkogel

Dertig ouderen uit Zwartewaterland namen dinsdag deel aan de BROEM-dag van de  afdelingen Genemuiden en Hasselt/Zwartsluis van Veilig Verkeer Nederland. Doel van de cursus is dat ouderen voor langere tijd op een veilige manier deelnemen aan het verkeer.

Met veel plezier namen de cursisten deel aan de verschillende onderdelen van de opfriscursus bij Hotel Zwartewater in Zwartsluis. Ze bespraken de nieuwe verkeersregels, maakten een praktijkrit met een erkende rijinstructeur en op vrijwillige basis konden ze deelnemen aan diverse verkeersgerelateerde workshops. In samenwerking met leerlingen van het Deltion College uit Zwolle konden ze  ook het gehoor, zicht, reactievermogen en de hemoglobinewaarden in het bloed testen.

Volgens Susan de Graaf, secretaris van VVN, veranderen de verkeersregels voortdurend. “Het verkeer wordt steeds drukker en mensen krijgen met andere verkeerssituaties te maken. Jonge mensen zijn hieraan gewend en bezitten de nieuwste kennis wat betreft de verkeersregels, omdat ze anders het theorie-examen niet halen. Oudere mensen moeten echter zelf zien bij te blijven en daar is deze dag mede voor bedoeld. De deelnemers krijgen praktische tips van de rij-instructeurs, bijvoorbeeld op het gebied van spiegelwerk en het rijden op de snelweg. Hierdoor krijgen ouderen meer vertrouwen en wordt de verkeersveiligheid vergroot.”

De oudste deelnemer was meneer de Groot (82)  uit Hasselt. Hij heeft al meerdere keren deelgenomen aan de BROEM-dag en is erg positief over deze opfriscursus. “Ik wil graag op de hoogte blijven van de nieuwste verkeersregels en inspelen op het nieuwe rijden dat jaren geleden is geïntroduceerd. Ik probeer rustig te rijden door goed vooruit te kijken en alert te zijn op fietsers en voetgangers.”

Op de vraag of het rijden hem moeilijker afgaat met het verstrijken der jaren, zegt hij vriendelijk doch beslist: “Aan mijn rijvaardigheden mankeert niets. Het enige wat ik kan zeggen is dat ik met sneeuw, regen en bij rijden in het donker wat minder goed zie. Maar mijn reactievermogen heb ik net getest en deze score is nog steeds prima. Vroeger reed ik zelfs naar Madrid en Nice. Nu doe ik dat niet meer, maar door continu te blijven rijden kan ik nog steeds uitstekend deelnemen aan het verkeer. Ik hoop dat ik dat nog lang kan doen.”

De BROEM-dag werd dit jaar voor de dertiende keer gehouden en was wederom een groot succes. De deelnemers zijn weer helemaal op de hoogte van de nieuwe verkeersregels en konden met hun welverdiende bewijs van deelname.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500