Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Rij niet rond, neem de pont’

Geplaatst op: 1 april 2015

Klasien Hoekman, die ooit 4000 handtekeningen ophaalde voor behoud van de pont en haar vaartijden, is erg blij met de overname van de pont. Ze verraste de nieuwe eigenaren met een bloemetje. Foto: Sijmon Last

No-nonsense, dat zijn ze. Hendrik Schuitema en Bert Keukenkamp gaan nuchter om met het feit dat ze sinds vandaag eigenaar zijn van de pont. Behalve de verlaagde autotarieven en ruimere vaartijden verandert er niet veel. “Hij blijft gewoon heen en weer varen”, zegt Schuitema. Maar dat wel op zondag. Ook in de winter. En ook tussen november en februari, laat Keukenkamp weten!

Wel benadrukken ze dat er met hen te onderhandelen is. “Als bedrijven er baat bij hebben dat de pont eerder gaat varen, zodat hun mensen die in ploegendienst werken ermee over kunnen, moeten ze ons gewoon benaderen.”

De overname van deze pont ging er anders aan toe dan de heren eerder meemaakten in Olst en Wijhe. “Connexxion is geen gemakkelijke partner. Bij de andere overnames ging het allemaal heel gemoedelijk”, vertelt Keukenkamp. Tot op het laatste moment bleef het spannend of de overname wel doorging. Pas op woensdag 18 maart, een dag voordat er getekend zou worden, kwam Connexxion met de personeelsdossiers over de brug. Daar zat een langdurig zieke tussen. De ponteigenaars besloten daarop om nog niet te gaan tekenen. Er moest eerst onderhandeld worden met Connexxion. Uiteindelijk kwamen ze eruit op maandag 30 maart, twee dagen voor de overname. “Connexxion heeft water bij de wijn gedaan en ons ingedekt”, aldus Keukenkamp.

Wethouder Speksnijder kreeg dit te verduren tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag. Onterecht, want hij kon er ook niks aan doen, vinden de mannen. Speksnijder had gewoon niet meer informatie. “Wij hebben hem continu op de hoogte gehouden”, zegt Schuitema.

Binnenkort krijgt de pont een schilderbeurt. Lokale bedrijven gaan dat doen. “Zoals wij werk in deze omgeving willen houden, moeten we dat ook geven”, vindt Schuitema. In 2016 gaat de veerpont naar de werf. Dan wordt er niet gevaren. “Maar dat zal ongeveer een weekje duren”, vergoelijkt Keukenkamp. “En we proberen het in de meivakantie te doen, zodat er geen scholieren over hoeven.”

Al in 2011 kregen de mannen de eerste signalen dat het niet goed ging met de pont. “Ik heb toen al eens contact gehad met Douwe van der Zwaag (ambtenaar, EK)”, zegt Schuitema. “De gemeente was toen in gesprek met Connexxion.” Keukenkamp vult aan: “In 2006 lag de pont op de werf. Ik ben toen eens wezen kijken en snapte er niks van. Het ding lag daar maar, en er gebeurde niks. Maar als je een pont naar de werf doet, moet dat zo kort mogelijk. Later kregen we mee dat de tarieven omhoog gingen en de pont niet meer op zondag vaarde.”

Dat ze nu eigenaar zijn van de pont, moest er eerst wel even ‘inzinken’. Toch zijn ze er blij mee en hopen er een succes van te maken. “Ook het personeel reageerde positief”,  aldus Keukenkamp. Die krijgen nu een baas die af en toe zelf ook vaart op de pont. “Maar ik ga me niet overal mee lopen te bemoeien”, merkt Keukenkamp op. “Ik heb zelf jaren in loondienst gewerkt en weet dat het niet fijn is als je geen vertrouwen krijgt.”

Schuitema hoopt dat er in Genemuiden een hoge ‘gunfactor’ is. “Hoe meer mensen er gebruikmaken van de pont, zo ruimer wordt onze dienstregeling. En daarom zeggen wij: ‘rij niet rond, neem de pont’.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500