Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Meeste keten in Genemuiden’

Geplaatst op: 3 april 2015

De meeste keten in de gemeente Zwartewaterland staan in Genemuiden. Dat meldde politie-agent Jochem Schreurs tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis in Hasselt, donderdagavond. Eddy Beens van d’Overtoom en Johan Snel van ‘d Olde Soldoat zeiden dat er steeds meer bijkomen.

Dat weersprak de agent echter: “Wij zien de laatste jaren een daling.” Ook jongerenwerker Joop Bakker ziet geen vermeerdering. “Als ik kijk naar de eindejaarsketen, dat waren er in het begin achtttien. Nu zijn dat er nog vijf. Ik vind dat geen toename. En zo is het ook met de reguliere keten. Inmiddels zijn er al tien vertrokken. Ja, natuurlijk komen er ook wel weer wat bij.”

Groot onderwerp van gesprek was onder andere Keet de Kolk, wat officieel een vereniging met een paracommerciële vergunning is. Het valt daardoor niet onder de spelregels van de keten. Een aanwezige ouder uit Genemuiden maakte er melding van dat haar 16-jarige zoon stomdronken thuiskwam uit Keet de Kolk. “Alcohol kreeg hij van een 18-jarige. Binnen het uur was onze zoon helemaal lam. Hij kwam net op tijd thuis, doodziek.”

SGP-fractievoorzitter Maarten Slingerland vroeg later daarom aan Keet de Kolk hoe het zat met hun alcoholmatigingsbeleid. “In december 2013 hebben we hierover afspraken gemaakt en jullie kregen subsidie. Maar voor mijn gevoel staat het allemaal nog in kinderschoenen. Er wordt ook gesproken over ‘We gaan dit doen, we gaan dat doen’. Maar  wat merken jullie als resultaat?”

Toezichthouder Evert van Dijk noemde het daarop ‘niet fijn’ dat Slingerland het woord ‘subsidie’ in de mond nam. “Dat is het namelijk nooit geweest. Het was een eenmalige financiering.” Over de alcoholmatiging zei hij dat Keet de Kolk van alle kanten bezig is. “Wat kun je nog meer doen?”, stelde hij retorisch. Egbert Beens verweerde zich tegenover de bezorgde ouder: “Dit had net zo goed bij de motorclub of bij de tennisvereniging kunnen gebeuren. Op dit moment zijn de jongeren onder de 18 weinig bij ons. Die waaien uit naar de illegaliteit.”

De PvdA trok fel van leer tegen 3:16 op het gebied van alcoholmatiging. “Ik verbaas me erover dat er een alcoholvergunning is aangevraagd en afgegeven. Wat is de reden daarvoor? Vindt u niet dat u hier een verkeerd signaal mee afgeeft qua alcoholmatiging?”, vroeg fractievoorzitter Dijkstra aan bestuurslid Jan Hermen Post van 3:16.

Post gaf aan dat het verstrekken van alcohol past in de doelstelling. “We willen jongeren een gezellige avond bieden. En als ze ouder zijn dan 18 jaar, dan mag dat met een pilsje, op vraag van die jongeren. Dat beperken we tot twee à drie biertjes per persoon. We hebben zeventig vrijwilligers die daar toezicht op houden.”

Dijkstra was daar niet tevreden mee. Ze richtte zich tot burgemeester Bilder met de vraag waarom de vergunning afgegeven is. Ambtenaar Grouve was hem echter voor met antwoorden. “Voldoe je aan de voorwaarden, dan kan de burgemeester zo’n vergunning niet weigeren. Stel dat het alleen bedoeld was voor de vrijwilligers, zodat zij achteraf een biertje kunnen drinken,  zelfs dan moet de burgemeester de vergunning verlenen.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500