Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
1 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Onthulling monument weggevoerde Joden

Geplaatst op: 4 april 2015

Op dinsdag 14 april vindt de onthulling plaats van het monument bij de Joodse begraafplaats. Het monument is ter herinnering aan de 8 Joodse burgers van Hasselt die  in 1942 zijn weggevoerd en vermoord in vernietigingskampen in Oost-Europa.

Het monument, ontworpen door de Hasselter kunstenaar Han Ferwerda,  heeft de vorm van een gedenkzuil, maar is tevens een summiere uitbeelding van een huis, namelijk een dorpel met deurstijl. Het symboliseert het weghalen van de Joodse medeburgers uit hun huizen. De namen van de acht mensen worden op het monument genoemd. Steenhouwerij De Vries uit Buitenpost heeft het vervaardigd. De oprichting van het monument is een initiatief van de stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland.
De plechtigheid van de onthulling begint met een bijeenkomst in de Ichthuskerk om 13.30 uur. Daar wordt het woord gevoerd door Barend Vinke, voorzitter van de stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland. Verder wordt er een toespraak gehouden door rabbijn M. Stiefel die tevens een gebed zal uitspreken. Burgemeester Eddy Bilder zal eveneens het woord voeren. Na de onthulling van het monument geeft kunstenaar Ferwerda een uiteenzetting over het monument. Leerlingen van de basisscholen in Hasselt leggen, evenals bestuursleden van de stichting een krans bij het monument. Daarna volgt een wandeling langs de huizen waar de Joodse burgers in Hasselt hebben gewoond.
De onthulling van het monument valt samen met drie (foto)exposities die gelijktijdig in Hasselt, Zwartsluis en Genemuiden zijn te bezichtigen. Eind vorig jaar was de stichting al actief met het leggen van zogeheten Stolpersteine in Zwartsluis. Voorts hebben begin dit jaar bestuursleden namen voorgelezen van Joden die vanuit Westerbork werden weggevoerd.
Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500