Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hulp via Daad & Praat

Geplaatst op: 7 april 2015

‘Daad & Praat’ is een nieuwe zorgorganisatie van Gerjan Kronenberg uit Zwartsluis. Hij biedt ondersteuning aan iedereen met een beperking (aangeboren of door ouderdom) die dat nodig heeft. Van het uit handen nemen van administratieve werkzaamheden tot boodschappen doen, van hulp bij computergebruik tot het organiseren van een gezellig dagje uit. “Kortom: zorgen dat mensen zo aangenaam mogelijk leven. Eigenlijk is dit waarvoor ik ooit in de zorg ging werken”, zegt Kronenberg.
Want hij werkte lang bij Achmea en voorlopers. Een functie waaruit het plezier sluipenderwijs verdween. “Ik heb zestien jaar voor het bedrijf gewerkt, waarvan sinds 2008 in managementfuncties. De laatste jaren haalde ik steeds minder voldoening uit het werk. Je staat in feite aan de zijlijn van de zorg en betekent niet daadwerkelijk iets voor mensen. De zorg in Nederland is bovendien steeds meer op cijfers gericht, terwijl ik vind dat de mens centraal moet staan.”

Kronenberg nam uiteindelijk het besluit dat de sector de zijne niet meer was. Na een periode van het hoofd leeg maken, ontstond er ruimte voor nieuwe initiatieven. Daad & Praat is daarvan het resultaat. “Je merkt dat vooral ouderen steeds meer behoefte hebben aan ondersteuning. Ze komen bijvoorbeeld niet meer in aanmerking voor thuiszorg en hebben dan moeite om dingen zelf te regelen. Voor hen kan en wil ik graag wat betekenen”, vertelt Kronenberg.
Die hulp kan meerdere richtingen inslaan, legt hij uit. “Bedoeling is om tijdens een intakegesprek de situatie van mensen door te nemen. Misschien betalen ze wel teveel geld aan bijvoorbeeld verzekeringen. Door een eenvoudige besparing kunnen ze de thuiszorg wél betalen. Daarnaast regel ik ook daadwerkelijk hulp als dat nodig is”, legt Kronenberg uit, die met Daad & Praat helemaal op zijn plek zit. “Mensen helpen is het mooiste wat er is. Als ze blij zijn met een oplossing, loop ik met een brede glimlach rond.”

Kronenberg loopt al een heel leven rond bij DESZ. Hij speelde lang in het eerste elftal en is bestuurder sinds hij de voetbalschoenen in de wilgen hing. “Naast mijn achtergrond in de zorg is dat ook een voordeel. Bij DESZ doe ik veel regelwerk en organiseer ik bijvoorbeeld evenementen . Dat organiseerwerk ligt mij en komt ook bij Daad & Praat van pas. Net als een goed gesprek voeren. Ouderen vereenzamen en praten graag over de alledaagse dingen, zoals de wedstrijd van DESZ van komende zaterdag.”
Daad & Praat biedt hulp aan ouderen en anderen die zorg nodig hebben, maar ook aan hun omgeving, benadrukt Kronenberg. “Mantelzorgers krijgen het steeds zwaarder. Kinderen moeten ook veel regelen voor hun ouders. Vaak zaken waarvan ze zelf ook niet de hoed en de rand weten. Ook hen kan ik veel werk uit handen nemen, zodat ze zelf weer tijd hebben om gezellig koffie te drinken met hun ouders.”
Veel bedrijven zoals Daad & Praat zijn er niet, zeker niet in de brede regio Zwartsluis. “Je hebt natuurlijk bedrijven die gespecialiseerd zijn in computerhulp of tuinwerk, maar volgens mij geen organisaties die alles kunnen regelen. Daad & Praat is wat dat betreft een aanspreekpunt voor iedereen die hulp zoekt. Ik geloof dat het voor iedereen mogelijk is om een aangenaam leven te leiden, ongeacht de vitaliteit van iemand.
Meer weten? Kijk voor alle informatie op www.daadenpraat.nl of neem direct contact op via 06 – 10 32 29 73 en info@daadenpraat.nl.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500