Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vijf Gebroeders opent vaarseizoen (video)

Geplaatst op: 10 april 2015

Foto's Erik Eenkhoorn

Sponsoren, media en andere belangstellenden bekeken vrijdagmiddag het resultaat van een winter hard werken. De vrijwilligers van de Vijf Gebroeders restaureerden de binnenkant van het schip weer voor een deel. Daarmee is het honderd jaar oude turfschip klaar voor het vaarseizoen. Zaterdag staat de eerste groepsboeking al op het programma.

De Vijf Gebroeders ligt voor het derde jaar in de Genemuider ‘thuishaven’ afgemeerd. Vorig jaar bleken avondtochten en deelname aan grote evenementen al succesvol, maar voor tochten met groepen was het soms behelpen. Na de werkzaamheden is die situatie veel beter. Met behoud van het authentieke en historische karakter is de Vijf Gebroeders nu uitstekend geschikt voor dagtochten met groepen tot maximaal twaalf personen.

Vrijwilligers pakten de binnenzijde van het het schip aan, waardoor de Vijf Gebroeders tegelijkertijd meer sfeer en meer comfort heeft. Aan boord is nu bijvoorbeeld een karakteristiek toilet en in het ruim zijn betere zitmogelijkheden. In de roef is een schouw en een fraaie beddenstee gerealiseerd. De klus was mogelijk dankzij de provincie Overijssel, de gemeente Zwartewaterland en een groot aantal lokale en regionale sponsoren. De Stichting Promotie Genemuiden hoopt de restauratie in een later stadium verder te kunnen afmaken.

Nieuw is ook het naambord op het schip. Dat werd vrijdagmiddag onthuld door de heren Van Dijk, nazaten van schipper Tiem die het schip ooit in de vaart nam.

In het nieuwe vaarseizoen is het schip onder meer aanwezig tijdens de Mattenschippersrace, de botterdagen in Elburg en Genemusiment. Groepen kunnen de Vijf Gebroeders bovendien boeken voor dagtochten naar onder meer Urk of Blokzijl. Ook Hasselt, Vollenhove en Giethoorn kunnen bestemmingen zijn. Uiteraard zijn ook vaartochten van een dagdeel mogelijk. In de zomermaanden willen de vrijwilligers bovendien weer avondvaartochten aanbieden. Voor meer informatie www.vareningenemuiden.nl

Bekijk ook deze video van Hans Klomp

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500