Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Raadstafel na dikke eeuw terug in Genemuiden

Geplaatst op: 16 april 2015

Heel cultuur minnend Genemuiden kent hem wel, de renaissancetafeltafel uit Genemuiden die in het Amsterdamse Rijksmuseum stond. Voor ieder die de tafel uit 1645 altijd al eens wilde zien is er goed bericht. De tafel komt in de herfst van 2015 terug naar Genemuiden.

Het Historisch Centrum Genemuiden richtte zich eind vorig jaar met een verzoek tot bruikleen tot het Rijksmuseum. Na een paar maanden wachten kwam het positieve bericht. De tafel mag een tijdje in het Historisch Centrum Genemuiden tentoon worden gesteld. Het antieke meubelstuk uit het oude raadhuis waarop het stadswapen van Genemuiden te zien is, wordt onderdeel van de expositie ‘Bestuur in Genemuiden door de eeuwen heen’. In die tentoonstelling wordt het stadsbestuur van Genemuiden vanaf de middeleeuwen tot ongeveer een eeuw terug in voorwerpen zichtbaar gemaakt. De aanwezigheid van de tafel geeft tevens een extra feestelijk tintje aan het 40-jarig bestaan van de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden, waarvan het Historisch Centrum Genemuiden een onderdeel is. Daarnaast vallen ook de Biestemærk en Genemusiment in de periode dat de tafel in Genemuiden staat.

Het initiatief om de tafel tijdelijk naar Genemuiden te krijgen werd ook breed gedragen door andere stichtingen:  Vloerbedekkingsmuseum Genemuiden, Cultuur en Educatie Genemuiden (SCEG), ‘t Olde Staduus, Stadswacht Genemuiden, het Tourist Info Punt en de Gemeente Zwartewaterland bij monde van burgemeester Bilder. Al met al zijn wij verheugd dat dit voorwerp uit het oude Genemuiden voor de gemeenschap te zien zal zijn. De stadsbranden hebben ons nagenoeg van de zichtbare historie beroofd. Met deze expositie wordt zo weer een brug geslagen in de tijd!

Graag komt het Historisch Centrum Genemuiden in contact met mensen die ooit in het Rijksmuseum foto’s hebben gemaakt van de tafel (T: 06-20013356).

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500