Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

PvdA kritisch over subsidie aan 3:16

Geplaatst op: 16 april 2015

De PvdA stelde donderdag in de gemeenteraad kritische vragen over de subsidie van vijfduizend euro aan jeugdhonk 3:16. De organisatie heeft moeite om de huur in ’t Olde Staduus op te hoesten en de gemeente wil bijspringen. “Terwijl in d’ Overtoom ruimtes leeg staan omdat de jongerenorganisaties daar zijn vertrokken, waardoor bovendien de exploitatie van d’ Overtoom ernstig onder druk staat”, aldus Astrid Dijkstra van de PvdA.

Zij vindt het ook vreemd dat 3:16 ‘veel meer subsidie krijgt dan andere organisaties’. Dijkstra stelde ook het merkwaardig te vinden dat het jeugdhonk een drank- en horecavergunning heeft aangevraagd. Zij vindt dat ‘geen signaal’ dat 3:16 wil meewerken aan het gemeentelijke preventiebeleid, waarin alcoholgebruik juist moet worden teruggedrongen.

Volgens wethouder Speksnijder heeft de splitsing bij 3:16 niets te maken met de vraag om subsidie. Het jeugdhonk is sinds vorig jaar in twee ruimtes verdeeld, zodat verschillende leeftijdsklassen bediend kunnen worden. Ook als er één ruimte zou zijn, hikt 3:16 aan tegen de hoogte van de huur. Omdat het jeugdhonk veel jongeren bereikt vindt Speksnijder de subsidie te billijken. “Er zijn in de gemeente vier jeugdhonken die voor ondersteuning in aanmerking komen. 3:16 weet veel jongeren te bereiken. Dat ze een drankvergunning aanvragen, vind ik wat dat betreft niet verkeerd. Dat is best een goed middel om met jongeren in gesprek te raken, ook over het alcohol ontmoedigingsbeleid.”

“Drank als lokkertje”, constateerde Dijkstra, die overigens haar betoog begon met waardering uit te spreken voor het werk van het jeugdhonk. “De samenwerking van organisaties vinden wij hartstikke goed. En 3:16 mag natuurlijk zelf weten waar ze willen zitten, maar dan moeten ze daar wel zelf voor betalen. Elders in Genemuiden staan immers ruimtes leeg. Nu draagt de gemeente in feite bij aan de exploitatie van ’t Olde Staduus.”

Speksnijder antwoordde ook nog dat het niet in de lijn der verwachting ligt dat 3:16 volgend jaar wel aan de huurverplichtingen kan voldoen. Of er dan opnieuw een bijdrage van de gemeente volgt, wordt in het najaar van 2016 bekeken.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500