Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
1 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Groepen 7 doen verkeersexamen (video)

Geplaatst op: 17 april 2015

Tekst en foto's: Enrico Kolk

De pijlen waren al een paar dagen te zien op de weg. Het verkeersexamen voor groep 7 kwam er weer aan. Vanmorgen fietsen de basisschoolleerlingen een route van zes kilometer door Genemuiden met maar één doel: slagen.

Jermaine Last, van de Vogelaar, start als allereerste. Zenuwachtig? Welnee. “Ik vind het niet zo spannend”, vertelt ze. “De theorie ging ook goed. Bij dertien punten ben je geslaagd, en ik had er veertien.”

Vanmorgen moet ze het echter in praktijk brengen. En er wordt goed opgelet of dat ook daadwerkelijk gebeurt. Maar liefst 70 vrijwilligers surveilleren langs de weg of alle kinderen zich aan de regels hielden. Veilig Verkeer Nederland, organisator, meldt daar heel blij mee te zijn. “Via de scholen hebben zich enorm veel mensen aangemeld.”

Voor de vrijwilligers betekent het geen ochtendje stilzitten. Al in het begin van de route staat Coreina Pleizier, die het erg druk heeft. Ze staat bij de kruising Simondsstraat/Baxstraat. Een gevaarlijk kruispunt, blijkt al snel. De fietsers hebben er voorrang, maar krijgen dat vaak niet.

Pleizier springt soms de weg op om auto’s tegen te houden. Dat lukt niet altijd, sommige automobilisten rijden gewoon door. “En ze rijden hier ook erg hard.” Het heeft z’n weerslag op de jonge fietsertjes. Die stoppen bijna automatisch op het kruispunt. “Je hebt voorrang, hoor”, klinkt het vaak.

Bij De Meente is er een ander die voorrang heeft. Moeder Oosterveer fungeert als oudere mét rollator. Ze steekt bij bijna elk fietsertje de weg over. En die weten wat hun te doen staat: wachten. Als de rollator weer veilig aan de andere kant is, vervolgen ze hun route naar het eindpunt: de Overtoom.

Daar is het nog niet klaar. Op een brandweerwagen prijken papiertjes met A, B, C of D. De kinderen mogen aanwijzen wat de dode hoek is. Als ze dat hebben gedaan, mogen ze terug naar school. Daar wacht hun rond het middaguur een aangename verrassing, ze gaan patat eten met de hele klas.

Bekijk hier ook de video van Henrico Bakker:

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500