Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gehoor grote kracht blinde organist

Geplaatst op: 19 april 2015

Tekst en foto Erik Eenkhoorn

Zaterdagavond was er in de Gereformeerde kerk een concert van de blinde organist Tjaco van der Weerd. Iemand die blind is heeft andere zintuigen meer ontwikkeld dan een ander. Zo heeft Tjaco zijn gehoor geweldig goed ontwikkeld. “Dat is mijn kracht, het gehoor. Ik zie meer dan jullie hoor….”

Er zat zo’n 80 man in de kerk. “Ik wil jullie eraan herinneren dat u na het concert uw mobiele telefoon weer aanzet”, en na dat welkom ging hij naar boven samen met zijn vrouw. Het concert begon met een allegro over Psalm 100. Juicht Gode toe, bazuint en zingt. Vers 1 en 4 werden, ritmisch gezongen. “Het gaat op zondag steeds beter, waar ik eerst nog moest wachten op de gemeente, komen ze nu meteen met het orgel mee. Dat werkt fijn.”

Na Psalm 100 volgde een kleine partita (5 variaties) op de melodie van het Gebed des Heeren. Alle kleuren van het orgel kwamen voorbij. “Klein maar fijn zegt men wel eens, maar hier is het: Klein, maar toch groot”, aldus Tjaco

Na de Symphonische fantasie und fuge was het tijd voor een improvisatie over het lied: Als ‘g in nood gezeten. Heel gedragen gespeeld, het was dan ook muisstil. Op het programmaboekje stond: Psalm 42 vers 1, 3 en 5 met Genemuider bovenstem, niet-ritmisch. Er was ook een collecte onder het voorspel alá Feike Asma. Rustig werd vers 1 ingezet, en daarna vers 3, waarbij we halverwege een halve toon hoger gingen, en toen vers 5: Vol orgel, zeer gedreven en kundig begeleid. Een daverend slotakkoord en stil…. Er volgde een (muzikale) meditatie, gevolgd door een improvisatie over Filii et Filiae, gevolgd door het lied: De maan is opgekomen.

Na deze improvisaties stond zo uit het niets Gert Mooiweer Uitvaart- en Overledenenverzorging voor in de kerk. Gert en Tjaco zijn goede vrienden en ze werken vaak samen tijdens rouwdiensten, en Gert is bijna vaste registrant bij Tjaco.

“Wat kan die jongen spelen zeg! Geweldig. Vanmorgen moest hij een rouwdienst spelen in Zwartsluis en toen zei iemand tegen mij: Wat is dat een kundig man!”

“De collecte heeft 226 euro opgebracht, en Gert Mooiweer uitvaartverzorging vult dit bedrag aan tot €300 euro, want het is een geweldig instrument!”

Daarna zette Tjaco het laatste lied in: Lichtstad met uw paar’len poorten, met in het voorspel verweven ‘Geprezen zij de Heer die eeuwig leeft’. Nog één keer liet hij het orgel juichen, een slotakkoord, en in de nagalm volgde een daverend applaus!

“Ik ben zeer tevreden over de avond, een mooie opkomst, en een gezellige avond.”

D.V. zaterdagavond a.s. om 21:00 uur is het concert te beluisteren bij de CBO op 107.3 fm, op de C.A.I. op 104.1 en via www.zwartewaterfm.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500