Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Ouders overleggen structureel met gemeente

Geplaatst op: 21 april 2015

Een groep ouders van kinderen spreekt zes keer per jaar met de ‘zorgmedewerkers’ van de gemeente Zwartewaterland. Ze wisselen ervaringen uit en bespreken knelpunten in de hulp aan kinderen. Daarmee boekt deze ‘ouderklankbordgroep’ ook daadwerkelijk resultaat, vinden de ouders én de gemeente. Werken aan meer bekendheid blijft echter nodig. “Ouders weten sowieso vaak niet waar ze precies moeten aankloppen voor hulp”, denkt de groep.

De ouderklankbordgroep kwam afgelopen week weer bij elkaar in het stadhuis. Leden zijn vooral ouders met kinderen die zorg krijgen. Een kwartier meeluisteren maakt duidelijk dat de nieuwe zorgstructuur soms voor onduidelijkheid en onzekerheid zorgt. Het werk van de ouderklankbordgroep is daarmee actueler dan ooit, zo lijkt het. “Landelijk is de toegang tot de GGZ C3, voor psychiatrische hulp, bijvoorbeeld nog niet goed geregeld. Dat leidt tot frustraties omdat instanties je van het kastje naar de muur sturen. Uiteindelijk kom je er achter waar je dan wel moet zijn. Die kennis deel ik vervolgens in deze groep”, vertelt een aanwezige oudere.

Delen van dat soort praktische informatie is een belangrijk doel van de klankbordgroep. De gemeente kan daar ook op inspringen, omdat vertegenwoordigers rond de tafel zitten. “Deze ouders zijn ervaringsdeskundigen die in de praktijk tegen zaken aan lopen. Dat is hele waardevolle informatie voor ons, omdat we daar ons beleid op kunnen aanpassen of actie ondernemen richting andere organisaties”, zegt Marga de Haan van de gemeente Zwartewaterland.

Daarom vinden de ouders en de gemeente het belangrijk dat de klankbordgroep meer bekendheid heeft. “Hoe breder deze groep, hoe meer informatie er op tafel komt. Ouders kunnen dan meer ervaringen uitwisselen en elkaar daarmee helpen. Het is bovendien fijn dat je mag meedenken met de gemeente. Ik heb het gevoel dat er echt wat gebeurt met wat wij hier bespreken”, zegt een ouder.

Een gespreksonderwerp dat al sinds de oprichting van de klankbordgroep in 2013 op tafel komt, is de onbekendheid van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). “Terwijl dat de plek is waar je in eerste instantie terecht kunt als je hulp zoekt voor je kind. Bij het CJG zitten alle zorgdeskundigen bij elkaar. Die helpen je of wijzen je de weg. Ook bij de zorgteams op alle scholen in Zwartewaterland  kunnen ouders altijd aan kloppen”, legt De Haan uit.

Soms wachten ouders te lang met zoeken van hulp, zeggen de klankbordgroepleden. “Terwijl snelle hulp altijd het meeste resultaat oplevert. Neem daarom contact op met het CJG als je op wat voor manier dan ook hulp nodig hebt bij de opvoeding.”

Meer informatie over het Centrum voor Jeugd en Gezin zie www.cjgzwartewaterland.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500