Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Burgemeester zet 37000 palinkjes uit

Geplaatst op: 25 april 2015

Burgemeester Bilder zette zaterdag bij Grafhorst weer 37.000 jonge palingen uit in het Ganzendiep en de Goot. Dat deed hij samen met collega-bestuurders uit Kampen. De palingen zijn uitgezet op initiatief van peurvereniging KIJG (de G staat voor Genemuiden), in samenwerking met De Stadserven Kampereiland e.o., de gemeenten Kampen en Zwartewaterland en de Stichting DUPAN. Met deze uitzet van jonge palingen wordt bijgedragen aan het herstel van de palingstand in Nederland.

De peurvereniging bracht via haar leden en door een donatie van De Stadserven Kampereiland e.o. het geld bijeen voor 18.500 palinkjes. Daarnaast ontving de vereniging een bijdrage van de gemeenten Kampen en Zwartewaterland. De Stichting DUPAN heeft via het Duurzaam Paling Fonds het totaal aantal palinkjes verdubbeld tot 37.000 stuks. KIJG en DUPAN dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. De hoeveelheid paling die KIJG uitzet, is vele malen groter dan er door de 40 actieve leden van de peurvereniging op jaarbasis wordt gevangen. De uitzetdag van peurvereniging KIJG werd dit jaar voor de zevende maal op rij gehouden. Het leverde een spectaculair schouwspel op van de vele duizenden wegzwemmende palinkjes.

Peurvereniging KIJG zette de palingen uit in het Ganzendiep en De Goot in het kader van haar jaarlijkse uitzetdag. De paling heeft vanuit deze wateren de mogelijkheid naar het IJsselmeer te zwemmen en van daaruit, nadat deze volwassen is, naar zee te gaan.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500