Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Dubbelconcert in Bovenkerk Kampen

Geplaatst op: 18 mei 2015

Twee organisten bespelen twee orgels.

Op vrijdag 22 mei, organiseert Stichting Vox Humana een bijzonder orgelconcert in de Bovenkerk te Kampen. De organisten Arjen Leistra (Schiedam) en Wybe Kooijmans (Naarden) bespelen dan zowel het hoofd- als het koororgel. Aan bod komen werken van o.a. Bach, Reger, Zwart en Asma. Het concert begint om 20.00 uur en de toegangsprijs bedraagt € 15,- (vanaf 12 jaar). Tot 12 jaar is de toegang gratis.

 

Van alle kanten komt de muziek in de Bovenkerk als Arjen Leistra en Wybe Kooijmans op vrijdag 22 mei concerteren in Kampen. Uiteraard klinkt het majestueuze hoofdorgel van Hinsz, maar het schitterende koororgel van Reil zorgt voor een passend intermezzo in het programma. Wybe Kooijmans opent de avond met een bewerking op het pinksterlied ‘O heil’ge Geest daal op ons neer’ van Jan Zwart gevolgd door de magistrale compositie van Bach waarin hij de heilige drie-eenheid bejubelt, het Preludium en Fuge in Es-Dur. Arjen Leistra neemt de vier klavieren vervolgens over met twee koraalvoorspelen van Karg-Elert (opus 65) en de Dankpsalm van Max Reger.

 

Na de pauze is allereerst het woord aan het koororgel uit 1999. Kooijmans brengt er twee koraalbewerkingen van Nederlandse bodem ten gehore: ‘Kommt Seelen, dieser Tag muss heilig sein besungen’ van Herman Nieland en ‘De geest des Heeren heeft een nieuw begin gemaakt’ van Rutger van Mazijk. Leistra laat het orgel vervolgens heerlijk twinkelen in de eerste Triosonate van Bach.

 

Het concert wordt besloten op het hoofdorgel met twee koraalbewerkingen van Feike Asma uitgevoerd door Wybe Kooijmans en het grootse Prélude, Adagio et Choral Varié sur ‘Veni Creator’ van Maurice Duruflé. Leistra bezorgt de luisteraars daarmee een onvervalste opmaat naar Pinksteren.

 

Wybe Kooijmans

Wybe Kooijmans (1960) kreeg zijn eerste pianolessen op achtjarige leeftijd, zijn eerste orgelessen op veertienjarige leeftijd aan de Verenigde Muzieklycea te Hilversum. Na zijn middelbare schooltijd ging hij naar het Sweelinck-Conservatorium te Amsterdam waar hij in 1984 afstudeerde in hoofdvak orgel (bijvak piano). Hierna volgde hij enige malen de Meestercursus voor Interpretatie en Improvisatie van de beroemde Franse organist Jean Guillou. Welkom waren talloze adviezen en wetenswaardigheden van een langjarig oud-registrant van Nederlands bekendste organist Feike Asma.

In 1987 werd hij benoemd als organist van de Grote Kerk in Naarden. Hij bespeelt daar o.a. het monumentale Witte-orgel en maakte hij meerdere cd-opnamen.

Als organist geeft hij in Nederland geregeld concerten, internationaal speelde hij in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Canada, Zwitserland en Rusland. Hij begeleidt vele koren en solisten bij openbare uitvoeringen (onder meer Thijs van Leer). Sinds 1997 is hij repetitor van het koor van de Nederlandse Händelvereniging. Van 2000 tot 2004 maakte hij deel uit van de werkgroep ‘Zingend Geloven’; voor enkele gelijknamige liedbundels componeerde hij een aantal kerkmelodieën. In de reeks ‘Musica Selecta’ verschenen bundels waarin tot dusver onuitgegeven (versies van) koraalbewerkingen van Feike Asma het licht zagen. Tevens publiceerde hij een aantal koraalbewerkingen voor orgel.

Arjen Leistra

Arjen Leistra (1973) studeerde orgel en kerkmuziek respectievelijk aan de conservatoria te Rotterdam en Den Haag. Zijn docenten waren Arie Keijzer en Ben van Oosten (orgel DM en UM), Marijke van Klaveren en Johann Th. Lemckert (kerkmuziek en improvisatie).
In 1996 werd Arjen 2e prijswinnaar van de “International Organcompetition” te Dublin (Ierland). Hetzelfde jaar werd Arjen Leistra benoemd tot cantor-organist van de Hoflaankerkte Rotterdam-Kralingen. Na zijn afstuderen in 1998 vervolgde hij voor een jaar zijn orgelstudie bij Marie-Claire Alain in Parijs.
Arjen Leistra geeft orgelconcerten in heel Nederland en concerteerde ook in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Italië. In november 2005 en februari 2008 maakte hij concerttournees naar de Verenigde Staten en gaf recitals in Florida, Georgia en South- en North Carolina. Hij is een veelgevraagd begeleider van diverse koren op orgel en piano en als continuo-speler op eigen kistorgel.
Vanaf september 2008 is Arjen Leistra als organist verbonden aan de Grote Kerk te Schiedam. In deze kerk is hij ook dirigent van het koor Vocalis St. Jan. Van zijn orgelspel verschenen de afgelopen jaren verschillende cd’s.

Text-to-speech function is limited to 100 characters
Gepubliceerd door Harm van Wendel
Van Dijk Containers 500