Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Lenteheuvel geniet op de manege in Hasselt

Geplaatst op: 4 juni 2015

Tekst en foto Rina Stam

Lenteheuvel in De Velde is een zorgboerderij met een duidelijk Genemuider tintje.  Pony Cherel van Judith Teekens van de Lenteheuvel staat in de manege van Rijvereniging Hasselt. Cherel heeft het goed voor elkaar. Naast Judith heeft ze nog meer verzorgers. De deelnemers van de zorgboerderij gaan graag mee naar de manege. Zo ook Ron en Harry, die al een jaar meegaan. Ron: “Ik mag het paard kammen en de hoeven schrobben. Samen met Harry breng ik Cherel naar buiten.”

Harry vult aan: “De stal uitmesten doe ik samen met stagiaire Sanne ten Kate. Ik borstel het paard graag. Ik vind het leuk met dieren. Ook met de andere paarden zoals Vlekje en Patch. Patch dat is mijn knuffeldier.” “Paarden van andere pensionhouders verzorgen wij ook wel eens”, legt Judith uit. “Zij zijn altijd blij als hun paarden weer een schone stal hebben. Vandaag zijn wij hier met een klein groepje. Soms komen wij met een bus vol deze kant op om hier aan het werk te gaan. Dan is alles weer ‘spik en span’. De deelnemers vinden het erg leuk om met de paarden bezig te zijn. Het is fijn om hier bij Rijvereniging Hasselt te zijn. Het is voor de deelnemers belangrijk om te participeren en verbindingen te leggen. Wij helpen graag in de manege. Laatst moesten er vierhonderd balen vlas in de container geruimd worden en dan werken wij ook mee.”

Judith startte enkele jaren geleden met paardrijden, in verband met het opstarten van de zorgboerderij had ze geen tijd meer voor haar hobby. “Ik had een hele tijd niet gereden toen mijn dochters hier in Hasselt op rijles gingen. Het begon bij mij ook weer te ‘kriebelen’. Toen hebben wij Cherel gekocht. Cherel is een pony, maar wel erg groot qua afmeting is het bijna een paard. In het begin hebben wij uitgeprobeerd hoe het was voor de deelnemers om Cherel te verzorgen. Iedereen vindt het fantastisch om mee te gaan naar de manege. Het is een mooie aanvulling op ons aanbod van de zorgboerderij. Het is ook leuk om met de paarden te wandelen in de binnenbak. Wij zetten wel eens pionnetjes neer. Dan zie je dat sommige deelnemers het best spannend vinden en dan steeds meer vertrouwd raken. Dit doen wij ook wel met kleinere pony’s. Het is een onderdeel van leren omgaan met paarden.”

Harry: “Wij gaan ook wel longeren. Dan loopt het paard aan een lang touw aan een kring om je heen en dan doe je oefeningen. Dat gaat goed en vind ik heel leuk.” Wat de deelnemers leren op de manage kunnen ze weer gebruiken op de zorgboerderij, waar twee Shetlandpony’s lopen. Ook leren de deelnemers veel over het gedrag van paarden. “Als het paard de oren naar voren heeft staan is er niets aan de hand. Als de oren plat in de nek gaan, dan ga ik wel een eind uit de buurt”, aldus Harry.

Stagiaire Sanne vindt het net als de deelnemers erg leuk op de manege. “Zelf ben ik gek van paarden. Ik rijd op de pony van Judith en heb nu ook les.” Het plezier spat van de gezichten af, vooral bij de deelnemers. Ze genieten zichtbaar op de manage. Judith: “Er is altijd wel wat te doen. We fleuren allemaal op hier; helemaal top!”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500