Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 mei 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vijfhonderd bezoekers kalkovens

Geplaatst op: 21 juni 2015

De Kalkovens in Hasselt organiseerde op zaterdag 20 juni een dag boordevol aantrekkelijke activiteiten voor jong en oud. De vrijwilligers van de Kalkovens mochten ruim 500 bezoekers verwelkomen.

Op het kalkoventerrein was het een gezellige entourage met kraampjes, kinderactiviteiten en oude ambachten. Het weer werkte gelukkig mee op deze laatste lentedag van het jaar. Veel inwoners uit Hasselt en omgeving kwamen daarom even een kijkje nemen of een broodje hamburger of versgerookte paling eten.

Industrie en ambacht

Naast een palingroker kon het publiek ook een nettenboeter, spinners en een klompenmaker aan het werk zien. Trouwens, niet alleen de palingrokerij, maar ook de kalkovens zelf rookten weer afgelopen zaterdag. Voor het eerst sinds de sluiting van de industriële kalkbranderij in Hasselt, een kwart eeuw geleden, kwam er weer rook uit één van de ovens. Weliswaar met dank aan de rookmachine van de plaatselijke brandweer, maar toch riep dit nostalgische herinneringen op bij oudere bezoekers.

‘Leshuus’ nieuwe stijl

In ‘het leshuus’ konden de bezoekers kennis maken met de compleet nieuwe inrichting van de ruimte. Het leshuus was vroeger de plek waar de gebrande schelpen werden afgekoeld om tot kalk uiteen te vallen. Tegenwoordig wordt dit gebouw gebruikt als tentoonstellingsruimte voor de oude machines en gereedschappen. Tijdens de Kalkovendag presenteerden de vrijwilligers trots hun nieuwe inrichting met filmpjes, foto’s en andere informatie over het productieproces. Daarnaast wordt er in de nieuwe presentatie extra aandacht besteed aan de turf, van oorsprong de belangrijkste brandstof van de kalkovens.

Boottochtjes en olieblikcollectie

De Stichting Hanzestad Hasselt Marketing organiseerde tijdens de Kalkovendag boottochtjes door de stadsgracht en excursies naar de antieke olieblikkencollectie van de familie Feenstra. De tochtjes door de grachten, met de kalkovens als vertrekpunt, konden op zeer veel belangstelling rekenen. Vooral omdat de vaargasten onderweg door enthousiaste schippers van alles werd verteld over de bijzondere geschiedenis van Hasselt.


Muzikaal vertier en knutselplezier

Veel bijval was er ook voor de muzikanten van ‘Juust’. De bandleden uit Genemuiden gaven een akoestisch optreden in het dialect en droegen daarmee bij aan de zeer ontspannen sfeer op het evenemententerrein. Voor de kinderen was er een knutselhoek ingericht, waar zij hun eigen speelgoed of Vaderdagcadeautje konden maken. Door de grote belangstelling van de jonge knutselaars was er nauwelijks genoeg speelmateriaal.

Wordt vervolgd

De Kalkovendag werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Fonds Eenmalige Culturele Activiteiten. Dit Fonds is door de gemeente ingesteld om nieuwe initiatieven op het gebied van cultuur en cultuurhistorie op gang te helpen en te ondersteunen. Volgend jaar willen de vrijwilligers van de Kalkovens voortbouwen op de succesvolle eerste Kalkovendag, wellicht met nog meer activiteiten.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500