Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Family Fair opnieuw een succes

Geplaatst op: 27 juni 2015

Tekst Enrico Kolk, foto's John Poot

Dieren, dieren en nog eens dieren. Ze trokken veel aandacht op de Family Fair van de Hersteld Hervormde Gemeente. De politiehondendemonstratie, slangendemonstratie en de ritjes op een kameel hadden over aandacht niet te klagen. “Een gezellige en een geslaagde dag”, zegt Herm-Jan Heutink van de organisatie.

Dat er geen dieren ontsnapt zijn, stemt hem sowieso al tot blijdschap. “Er waren vooraf mensen die zeiden dat we zo’n slangendemonstratie niet moesten aanhalen. ‘Straks ontsnapt er eentje en dan kruipt ie door Genemuiden’, zeiden ze. Maar ik vind dit veiliger dan een hoogwerker.”

Die was er dan ook niet. Na het ongeval met de hoogwerker in Oosterwolde besloot de organisatie om het ding te schrappen als attractie. In plaats daarvan mochten mensen de kerktoren beklimmen. “Dan heb je ook wat minder turbulentie”, zegt Heutink. Het bleek een succesvolle wissel: elke klim omhoog was volgeboekt. Voor 16:00 is er zelfs een extra rondje ingepland, om nog meer mensen de kans te geven om van het uitzicht te genieten.

Dat hadden veel kinderen en sommigen ouderen ook vanaf de kamelen. Twee kamelen, helemaal uit Maastricht, liepen bijna de hele dag rondjes met kinderen en af en toe een oudere op hun rug. “Ze hebben niet hoeven wachten”, vertelt Heutink. “Elke keer stond er een rij.”

Vlak naast de kamelenritjes was er op gezette tijden een politiehondendemonstratie. Veel mensen verbaasden zich op de alertheid van de dieren. Maar daar zijn ze op getraind natuurlijk. “Ze zijn als het ware geboren om te werken”, aldus de commentator. “Hun ouders en grootouders, allemaal waren het sporthonden. Als je dan deze dieren voor de gezelligheid in huis neemt, dan kunnen ze er zelfs ziek van worden.”

Iets gevaarlijker was de slangendemonstratie. “Je ziet dan mensen eerst een beetje huiverig kijken”, grinnikt Heutink. “Maar later vindt vooral de jeugd het prachtig om met ze op de foto te gaan.” De huiverigheid bleek overigens onnodig. “Het is allemaal erg goedgegaan. Er zijn geen slangen ontsnapt en er is ook niemand van de kameel gevallen.”

En voor wie geen contant geld meer had om op de kameel te klimmen, was er dit jaar, voor het eerst, een pinapparaat aanwezig. Daarvan werd grif gebruikgemaakt. “Dat apparaat verdient zichzelf wel terug”, denkt Heutink. Een blijvertje dus.

Veel mensen waren dat ook vandaag. “De mensen blijven lang hangen, dat is wel leuk. Het is eigenlijk pas sinds half drie wat rustiger”, vertelt Heutink. “Hopelijk zien we dat ook terug in de opbrengst.”

Hoe hoog die is, dat is pas vanavond laat bekend. “We zijn wel tot een uur of acht/half negen bezig met opruimen. Daarna gaan we met z’n allen geld tellen. En als dat veel is, dan ben je ook langer bezig met tellen.” En het kan zomaar veel zijn. Maarliefst ongeveer 4.500 mensen lieten hun gezicht zien op de Family Fair. Dat is in ieder geval flink meer dan vorig jaar, toen het evenement geteisterd werd door plensbuien.

Vandaag was er goed weer voor de Family Fair. “Ook voor de onderlinge band is dat goed”, vertelt Heutink. En niet alleen onderling, want het bleek een interkerkelijke dag en ook mensen die niet gebonden zijn aan een kerk lieten vandaag hun gezicht zien. “Ik hoop dat lezers en bezoekers ermee kunnen instemmen dat dit een geslaagde dag was”, sluit Heutink af.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500