Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 december 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

VBK: bouwplaats én Bouwplaats

Geplaatst op: 7 juli 2015

Ineke Pleijzier, Bertran Stoter en Alberdine Kijk in de Vegte van de VBK-stuurgroep. Tekst en foto: Enrico Kolk

Het is een jaarlijks festijn in de manege: de Vakantie Bijbel Klub. Dit jaar is het thema ‘De Bouwplaats’. Vanuit dat thema proberen de circa 160 vrijwilligers iets van het evangelie over te brengen aan de kinderen, van 10 tot 13 augustus.

“Het doel is eigenlijk om er kinderen mee te bereiken die weinig tot niets van de Bijbel weten”, vertelt stuurgroeplid Alberdine Kijk in de Vegte. In Genemuiden zijn dat er, volgens haar, niet zo heel veel. Desondanks, en daar is de stuurgroep erg blij mee, komen er toch veel kinderen op af. Een samengestelde groep uit allerlei kerkverbanden. “Maar we praten niet over kerken en kerkelijke verschillen”, zegt Kijk in de Vegte. “Het gaat echt om het evangelie van Jezus Christus.”

Ook de vrijwilligers komen uit allerlei richtingen. “We zoeken wel christelijk betrokken medewerkers. Je wilt  toch iets meegeven”, vertelt Ineke Pleijzier, die ook in de stuurgroep zit. “Maar we willen hiermee geen mensen afschrikken. Niet iedereen hoeft een verhaal te vertellen. Het gaat erom dat de kinderen zich welkom voelen.”

Om de medewerkers ook geestelijk voor te bereiden hebben we  dit jaar voor een andere opzet gekozen. “Naast toerusting op de medewerkersavond krijgen ze allen een themaboekje”, vertelt voorzitter Bertran Stoter van de stuurgroep. “Daarmee kunnen ze (mogelijk in hun vakantie) de Bijbelverhalen en het thema doorleven.”

Dat is dit jaar dus ‘De Bouwplaats’. “We hebben daarin vier verhalen”,  zegt Stoter. “Allereerst de Architect. Dat is God, Hij schiep de wereld en de mens. Het tweede gaat over de Elektricien, God maakt contact met ons. Daarnaast hebben we ook de Schilder want God geeft inhoud/kleur aan je leven. Als laatste hebben we de Timmerman: God repareert foute  en verkeerde dingen .”

Het thema sluit, volgens de stuurgroep, goed aan bij het huttendorp. Dat is een jaarlijks terugkerend onderdeel van het programma, bedoeld voor de oudere kinderen. Sinds dat is toegevoegd, is de groep oudere kinderen volgens Pleijzier ‘ongeveer verdubbeld’.

En dat terwijl het al een vrij grote groep is. “Wij zijn één van de grootsten in de regio”, zegt Pleijzier. “Dat betekent dat we bepaalde ideeën voor verwerking , die we aangeleverd krijgen van de Hervormd Gereformeerde Jeugd Bond (HGJB), moeten laten liggen omdat de groep daarvoor te groot is, en praktisch gezien niet haalbaar.”

Met zo’n grote groep kinderen, variërend van vier tot twaalf jaar, zijn er ook veel vrijwilligers nodig. “In mei kun je dan denken ‘gaat het wel lukken?’ maar het is tot nu toe altijd goed gekomen”, aldus Pleijzier. Wel zijn er nog altijd vrijwilligers welkom. Die kunnen zich aanmelden via de site van het Hervormd Jeugdwerk: www.hervormdjeugdwerk.com. Niet alleen vrijwilligers dragen hun steentje bij, maar ook de sponsoren en de Hervormde Kerk. “We zijn daar erg dankbaar voor”, sluit Stoter af.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500