Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Dekmantels (column Nick Hoekman)

Geplaatst op: 8 juli 2015

Tijdens een reportage over de Tour de France zag ik een interview met vijf mannen uit het Achterhoekse Winterswijk. Deze heren waren speciaal voor de start van dit wielerspektakel naar Utrecht getogen om aldaar, op een braakliggend stuk weiland, hun tentje op te zetten om zo maar niks van dit evenement te hoeven missen. Op de vraag of ze vervolgens nog van plan waren om de tour achterna te reizen antwoordde de gezagvoerder van het stel: ‘Mwoah, dit is eigenlijk meer een dekmantel om een paar dagen met de mannen op stap te gaan’.

Het woord is gevallen: dekmantel. Eigenlijk zijn veel dat dit soort evenementen een dekmantel om eens ongelimiteerd een vracht bier naar binnen te harken. Voetbalwedstrijden, het liefst Europese tripjes, zijn bij uitstek het paradijs om dit soort dekmantels toe te voegen. En ik snap dat hoor, een middagje/avondje Ajax zonder eerst alle toeristische horeca trekpleisters van Amsterdam aan te doen is voor mij geen optie. Dan kijk ik net zo lief gewoon thuis. Tegenwoordig combineren wij dit soort dingen door Ajax gewoon met een bups mannen bij iemand thuis te kijken. Wij wanen onszelf dan in een verkapte skybox, compleet met bier en bitterballen. U snapt dat ik niet ga zeggen dat ook dit een dekmantel is, want anders mag de helft van dit gezelschap van hun vrouw waarschijnlijk niet meer komen opdraven voor de wedstrijden van de Amsterdamse recordkampioen.

Opvallend is ook dat het lijkt alsof er alleen mannenclubjes zijn die dergelijke dekmantels hebben. Oké, je moet ook wel de juiste evenementen uitzoeken. Als je als man tegen je partner zegt: ‘we gaan met de jongens naar Marco Borsato’, dan is de kans heel groot dat je vrouw zelf ook mee wil. En laten we eerlijk zijn, het moet allemaal wel leuk en gezellig blijven. Daarom is het van groot belang dat je de dekmantel activiteiten uitzoekt op een gradatie dat je vrouw er geen trekt in heeft. Voetbalwedstrijden, concerten van AC/DC of de Tour de France zijn dan uitstekende opties. Mocht je toch een vrouw treffen die van AC/DC houdt, dan is het van harte aan te bevelen dit lekker voor jezelf te houden en haar meteen ten huwelijk te vragen. Vrouwen met een dergelijke muzieksmaak zijn namelijk nogal schaars.

Zijn het dan werkelijk alleen de mannenclubjes die zich tegoed doen aan dekmantels vol liters bier en kilo’s gefrituurde aardappel? Welnee, waarom denk je dat vrouwenclubjes in hordes naar de Libelle zomerweek of concerten van Céline Dion hollen? Juist, omdat de mannen dan niet mee willen.

Het moet immers wel leuk en gezellig blijven.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500