Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kok werd niet moe op de Kilimanjaro

Geplaatst op: 14 juli 2015

“Dan bieden ze je een flesje cola aan, waarvan je weet dat ze daar een halve dag voor moeten werken…”, zegt Albert Kok om de contrasten tussen het westen en Tanzania aan te geven. De ondernemer uit Mastenbroek beklom onlangs in dat land de Kilimanjaro via de organisatie Muskathlon en bezocht een sponsorkind van Compassion. “En avondmaal vieren op vijfduizend meter hoogte was ook bijzonder…”, geeft Kok een voorbeeld van het karakter van zijn reis.

Met 38 anderen liep Kok, via de organisatie 4e Musketier, in zes dagen naar de top van de enorme berg in het Afrikaanse landschap. Op één dag moest hij zestien uur wandelen. “Omdat we graag de zonsopkomst op de top wilden meemaken, moesten we om middernacht vertrekken vanaf vijfduizend meter. Zeven uur later zaten we op 5700 meter. Je gaat stapje voor stapje naar boven. Gelukkig was het die laatste dag redelijk weer. Uiteindelijk waren we om 11.00 uur terug in ons kamp, waarna we om 14.00 uur weer een paar kilometer naar beneden liepen”, verhaalt Kok.

Gek genoeg had de eigenaar van Kok Verhuur geen last van spierpijn en vermoeidheid. “Als ik in Nederland drie uur loop, ben ik het al aardig zat. Daar liep ik tien uur en was ik niet moe. Deels komt dat omdat je heel gemotiveerd bent. Je ziet de armoede in Tanzania en je weet dat je je daar voor inzet. En daar komt een teamgevoel bij. Je wilt met zijn allen naar boven. Uiteindelijk hebben het er maar twee niet gehaald.”

Ook een religieus gevoel speelt mee, zegt Kok. Avondmaal vieren op vijfduizend meter hoogte was speciaal, maar ook de vele gebeden die over Afrika werden uitgesproken maakten indruk. “Op de een of andere manier ervaar je een soort kracht waardoor je blijkbaar meer aan kan”, zegt Kok, die zich tijdens de tocht zeven dagen niet kon douchen en doorgaans niet meer dan drie uur per nacht kon slapen. En dat terwijl het buiten vroor.

Kok ontmoette ook zijn sponsorkind Richard. Dankzij een relatief klein maandelijks bedrag kan die in tegenstelling tot veel leeftijdsgenoten naar school. Kok begrijpt de scepsis over Ontwikkelingshulp, maar wijst op het belang van dit soort projecten. “Als we allemaal niets doen, gebeurt er zeker niets. Elk kind dat je kunt helpen is belangrijk. Je geeft niet alleen hem, maar een hele familie hoop. En hoop is nog belangrijker dan geld.”

Kijk op www.muskathlon.nl en www.compassion.nl voor meer informatie over de betrokken organisaties.

Albert Kok bedankt de volgende sponsoren:

Kok Metaal en medewerkers

Kok Verhuur en medewerkers

Restaurant de Biezen en medewerkers

KK Heutink

Groothuis Bouwgroep

Rebus Tegelwerken

VV ’s-Heerenbroek

Heutink & Heij

Transportbedrijf van der Sluis

Hamat

Visscher BV

Houtolle Netherlands BV

Post BV

Reesink Staal

Pol Hoogwerkers

Kors BV

Euro Supply

A4 Hydrauliek

Cronolin

Meta Protection

Albert Riezebos

Comceptum

Familie Van de Groep

Welmecon

IJzerleeuw

Arcelor Mital

Familie Van der Kolk

Familie Borst

Esfo

Familie Visscher BV

Familie Nijland

Familie v. van Enk

Familie C. Lubbers

Marco van Beek

Autobedrijf Naberman

Stroomberg

Oud Reuchens Boelen

Heisterkamp

PEC Zwolle

Breman

Bonthuis & Timmerman

Bernard Keppel

Gea Kok

Salland Olie

Hester Zeilvaart

Van den Berg Zwartsluis

ITC

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500