Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
12 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Roemeense gastkinderen in Genemuiden

Geplaatst op: 18 juli 2015

Vandaag waren de Roemeense kinderen met hun gastouders in Genemuiden voor de jaarlijkse barbecue. Tekst en foto's: Enrico Kolk

Een aantal Roemeense kinderen uit kindertehuizen komt twee keer per jaar naar Nederland, via de stichting Hope4Kids. Ook in Genemuiden zijn ondertussen al zes Roemeense kinderen. Zo heeft Genemuidenaar Alfred Beens Nicoletta uit Roemenië in huis. “Dat is prachtig om zo’n kind in huis te hebben. Op die manier kun je echt iets voor je minderbedeelde medemens doen.”

De kinderen komen hier niet om lekker vakantie te vieren, benadrukt oprichtster Jenny Nieuwenhuis van de stichting. “We willen de kinderen echt een gezin geven, om het gezinsleven te ervaren. In de tehuizen waar zij zitten is materialistisch niet veel mis. Maar nestwarmte is er totaal niet.” Beens beaamt dat: “Aandacht krijgen ze niet.”

Volgens hem vormt de taal af en toe een barrière. “Maar dat is vooral in het begin. Je leert vanzelf de taal van de kinderen een beetje, dat je begrijpt wat ze bedoelen. En sommigen leren verbazingwekkend snel om in het Nederlands te communiceren.” Dat is niet het enige. “In het begin zijn het echt schuwe vogeltjes. Maar ze ontwikkelen wél. Nicoletta is nu zes keer vier weken bij ons geweest. Je merkt echt dat de kinderen dan dingen meekrijgen die ze in Roemenië niet hebben.”

Nieuwenhuis is daarom onlangs ook gestart met een weerbaarheidstraining. “Bij sommige kinderen slaat dat ook echt aan. Ik werk zelf in het cluster-4 onderwijs. Vanuit die hoedanigheid train ik de kinderen dan ook. Een aantal daarvan hebben er echt iets aan.”

Het is nu vier jaar geleden dat ze in Wierden de stichting Hope4Kids oprichtte. Daar is de stichting nu goed vertegenwoordigd.cxefww “Ik nodigde al 18 jaar kinderen uit via een andere stichting. Maar daar ging het echt om vakantie, en daar kon ik mij niet echt in vinden. Daarom heb ik zelf een stichting opgericht.” Via haar man kwam ze in aanraking met het ‘Roemenië-virus’. “Via de stichting Oost-Europa bracht hij hulpgoederen naar Roemenië toe. Die gingen vooral naar kindertehuizen. Hij kwam dan soms terug met beelden uit kindertehuizen, en ik dacht ‘daar spring ik in’.”

Deze zomer zijn er 38 kinderen in Nederland. “Dat zijn vooral jonge kinderen, want mensen denken: ‘klein is mooi’. Maar die trant moeten we echt uit, want ook oudere kinderen willen wel een plekje in Nederland. Als we daar nu komen dan zeggen de twaalf/dertien jarigen tegen ons: ‘alweer een kleintje zeker?’.”

“Er zijn ook echt oudere kinderen die een plekje in Nederland verdienen”, vult Beens aan. Hij nodigt daarom Genemuider gezinnen uit om ook Roemeense kinderen in huis te nemen. “Dat is maar twee keer per jaar; in de zomer en met de kerst.” Zij kunnen zich aanmelden via de website, www.hope4kids.nl.  “Vragen mogen mensen altijd stellen”, vindt Nieuwenhuis. Mensen mogen haar daarom bellen: 06-51453759.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500