Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Man over boord (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 22 juli 2015

Volop genietend van onze vakantie raakten mijn vrouw, zoon en ik betrokken bij een bizarre gebeurtenis die breed in de internationale pers uitgemeten werd. Het voorval vond plaats tijdens een rondreis door de adembenemende fjorden in Noorwegen. Ons schip had aangelegd in het pittoreske plaatsje Flam.

We hadden zojuist de beroemde treinreis naar Myrdal gemaakt. Een tocht van 2 uur met waanzinnige vergezichten en talloze watervallen. Eenmaal terug aan boord besloot ik nog een uurtje naar de sportschool te gaan, ter compensatie van alle vaste en vloeibare lekkernijen die ik dagelijks ruimschoots tot mij nam. Tot opeens de melding door de speakers schalde” Man overboard. I repeat: Man overboard.”

Dat zijn mededelingen waarover je normaalgesproken geen grappen maakt. Ik opende direct de deur van ons balkon en keek over de reling naar de zee. Wat ik daar zag, deed m’n hart enkele malen overslaan. Er lag daadwerkelijk een vrouw bewegingsloos met het gezicht in het water. Na enkele minuten verscheen een reddingsbootje, waarvan de tweekoppige bemanning met enige moeite de vrouw aan boord hees. Daarna kwam een hele reddingsoperatie met ambulances en een helikopter op gang.

Behoorlijk aangeslagen gingen we ’s avonds aan tafel. Tijdens het tussengerecht kwam een dame van de receptie naar ons toe die vroeg of wij de gasten van hut 1051 waren. Nadat ik dit bevestigd had, vroeg de vrouw of ik bereid was een verklaring tegenover de Noorse politie af te leggen. Daar had ik uiteraard weinig op tegen. Ik verliet de eetzaal en meldde me bij onze hut, waar het een drukte van belang was met allerlei politiemensen.

Een jonge agent vergezelde me naar onze hut. Hij wees me op mijn rechten en plichten en vroeg of ik informatie had die een bijdrage aan het onderzoek kon leveren. Die had ik helaas niet, maar ik meldde hem wel dat je geen Wallander hoefde te zijn om vast te kunnen stellen dat het hier of om zelfdoding, dan wel om een vreselijk misdrijf ging. De relingen van het schip zijn namelijk zo hoog, dat je er zonder enige moeite niet overheen kunt vallen.

De agent bedankte me vriendelijk en vertelde nog dat de tragische gebeurtenis slechts enkele hutten bij ons vandaan gebeurd was. Dat betekende dat de vrouw een val van maar liefst 30 meter gemaakt had.

Uiteraard moest het schip tijdens het politionele onderzoek in Flam blijven liggen. Zes uur later dan gepland bereikten we de volgende dag Stavanger. Daar ervoeren we uiteindelijk dat er daadwerkelijk sprake was geweest van een misdrijf. De Italiaanse vrouw had schijnbaar ruzie gekregen met een andere passagier. Te bizar voor woorden.

Een woordvoerder van de cruisemaatschappij meldde later dat de vrouw nog in leven was. Een uitspraak waarvan ik vurig hoop dat hij waar is, maar waar ik gezien mijn eigen waarnemingen ernstig aan twijfel. De uitspraak “Er is geen man over boord”, zal voor mij in de toekomst een heel andere lading krijgen. Het is beter dat “alle hens” aan dek blijven.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500