Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
12 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Met de zeilpunter De Wieden door

Geplaatst op: 24 juli 2015

Zeilpunteren door de idyllische slootjes van De Wieden. Schipper Hans Houkema vaart namens Natuurmonumenten vier dagen in de week door het natuurgebied. Wie dat wil mag zelf aan het roer, zeil, roeispanen en punterstok. Dit maakt de puntertocht tot een leuke zomeractiviteit voor alle leeftijden.

De punter waar Kampenaar Houkema mee vaart is de Zuiderzeepunter KP22. De punter is het oudst nog varende scheepstype en is gemaakt van Frans eikenhout. In 1981 heeft Houkema de punter laten bouwen voor de recreatievaart en inmiddels heeft hij bijna 2500 gasten aan boord gehad. Hij geniet er met volle teugen van: met grote passie vertelt hij over de punter en de prachtige natuur.

De gasten komen aan boord bij Bezoekerscentrum De Wieden. Nadat Houkema iedereen welkom geheten heeft, wordt de punter losgemaakt en het zeil gehesen. Tussen de rietkragen varend wijst Houkema trots naar weelderig bloeiend harig wilgenroosje. “Kijk, mijn kleindochter zegt dat dit de perfecte kleur roze is.”

Aangekomen bij een ondiepe sloot mogen de gasten meehelpen. Terwijl één persoon bijstuurt met het roer, hanteren anderen de punterstokken en roeispanen. Op een gegeven moment maakt de punter een scherpe bocht naar rechts. Houkema: “Dit noem ik de stiltesloot. Luister maar, alleen de natuur is te horen.” Op het ruisen van de wind na is het inderdaad doodstil.

Rustig zeilt de punter verder, tot de kleine Beulakerwijde is bereikt. Hier wordt de fok er weer bij gehesen, waarna de punter tussen twee eilandjes doorvaart. Via de grote Beulakerwijde gaat het richting de rietkragen, maar niet voordat de gasten de watertoren van Sint Jansklooster hebben gefotografeerd. Er zijn eenden te zien, waterlelies, zwanen en mooie wolkenluchten. Houkema wijst ook nog op de wind, die zomaar een kwartslag kan draaien op de Beulaker. Het is een hele kunst om de wind goed in het zeil te houden, maar de rietkragen worden probleemloos bereikt. In de laatste sloot moeten de roeispanen hun nut nog even bewijzen, maar dan is de eindbestemming alweer bereikt.

Houkema vaart niet alleen met willekeurige bezoekers, maar biedt voor Natuurmonumenten ook kinderfeestjes aan. “Er kunnen maximaal acht kinderen en twee volwassenen mee. Ik heb zwemvesten voor de veiligheid, maar de kinderen weten vaak precies wat kan en niet. Heb je die plastic eend in de boot zien liggen? Dat is Kwakkie, maar als het stormt heet hij Speedy. Het is leuk om de kinderen te zien opbloeien in de punter. Ze vinden het prachtig om mee te helpen sturen en als het te hard waait, dan pas ik het zeiloppervlak en de route aan. Zo blijft het altijd leuk en verantwoord. Het is een mooie manier om de kinderen te laten kennismaken met de natuur in De Wieden.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500