Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Buiten zwemmen geen probleem

Geplaatst op: 3 augustus 2015

Het wordt deze week warm en zonnig. Ideaal weer om lekker te gaan zwemmen in de regio. Momenteel is de waterkwaliteit in alle officiële open zwemwateren in het gebied van het Waterschap Groot Salland goed en kan er gerust in gezwommen worden. In de zomermaanden onderzoekt het waterschap iedere twee weken de zwemwaterkwaliteit.

Altijd actueel zwemadvies: website en app Om snel en eenvoudig te kunnen zien waar de waterkwaliteit goed is en je gerust een duik kunt nemen, is de website www.zwemwater.nl opgezet. Deze kaart wordt á la minute bijgewerkt wanneer er nieuwe situaties ontstaan. De kwaliteit van zwemwater kan in een warme periode snel veranderen. De kans op bijvoorbeeld blauwalg of botulisme neemt toe en dat kan zwemmers (ernstige) gezondheidsklachten opleveren. Zomaar een zwemplas inspringen is dus niet verstandig.

De waterschappen lanceerden al eerder de Zwemwater App, met daarin actuele gegevens van 800 zwemlocaties. Hier vind je naast de plekken waar gezwommen kan worden ook informatie over het aantal parkeerplaatsen, de bereikbaarheid en de aanwezigheid van horecagelegenheden.

Link Android

Link Apple

Waarop wordt onderzocht?

De zwemplaatsen waarvan Groot Salland de waterkwaliteit controleert zijn door de provincie Overijssel aangewezen als officiële open zwemwateren. Daarom worden deze locaties regelmatig door het waterschap onderzocht. De waterkwaliteit moet bacteriologisch voldoen aan wettelijke normen. Daarnaast wordt er onder meer gelet op troebelheid, geur, kleur en zuurgraad van het water. Ook is het belangrijk dat er geen verontreiniging met olie, vuil of ongewenste bacteriën voorkomt én wordt nauwlettend de aanwezigheid van blauwalgen in de gaten gehouden.

Officiële zwemplassen

Het waterschap adviseert alleen in die wateren te zwemmen die door de provincie zijn aangewezen als officiële open zwemwateren. In het gebied van het Waterschap Groot Salland zijn dit de Wythmenerplas, de Agnietenplas en de Milligerplas in Zwolle, De Zwarte Dennen in IJhorst, Heidepark in Lemelerveld en kolkbad De Lange Kolk in Den Nul. Daarnaast zijn er semi-openbare zwemplassen, alleen toegankelijk voor gasten of bewoners van het betreffende park. Dit zijn de zwemplas op camping Heino, de zwemvijver op bungalowpark Reggewold, de zwemplassen op camping Hellendoorn, de zwemplas bij camping Roggebotsluis en het Summercamp in Heino.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500