Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Wateroverlast door exoten

Geplaatst op: 6 augustus 2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het Waterschap Groot Salland heeft ook deze zomer weer last van ‘exotische’ planten in haar wateren. Sommige van deze uitheemse planten, verspreiden zich razendsnel en zijn moeilijk te verwijderen. De planten kunnen ervoor zorgen dat in korte tijd watergangen dichtgroeien en belemmeren daardoor de aan- en afvoer van water. Daarnaast verdringen ze de normale inheemse vegetatie.

Om problemen te voorkomen, verwijdert het waterschap de ‘probleemplanten’ zo snel mogelijk. Het verwijderen, transporteren en composteren van de planten kost veel tijd en geld. Bovendien zijn bepaalde soorten waterplanten, bijvoorbeeld de beruchte en verboden Grote Waternavel en het Ongelijkbladig Vederkruid, in staat om vanuit elk afgebroken stukje plant weer opnieuw uit te groeien. Daardoor is het mogelijk dat de plant zich verspreidt over verschillende watergangen die met elkaar in verbinding staan.

De ‘exoten’ zoals ze worden genoemd, komen op verschillende manieren in de wateren terecht. Met de vele schepen, (vracht)auto’s, vliegtuigen en hun passagiers ‘lift’ wel eens iets mee. Soms worden ze echter bewust ingevoerd, bijvoorbeeld als vijver- of aquariumplant.

Daarnaast komt het ieder jaar voor dat inwoners na een opknapbeurt van hun vijver, het teveel aan waterplanten met goede bedoelingen uitzetten in buitenwater. Vaak zitten daar uitheemse of exotische planten bij die zich razendsnel verspreiden en zorgen voor overlast. Dit probleem wordt steeds groter, want door de klimaatverandering kunnen steeds meer soorten uit warmere streken zich hier blijvend vestigen. Inwoners worden dan ook opgeroepen vijverplanten geen tweede leven te geven in sloten, beken, rivieren, kanalen of vijvers.

Probleemsoort Groot Salland

Probleemsoorten die in het werkgebied van het Waterschap Groot Salland worden aangetroffen zijn de Grote Waternavel, Parelvederkruid, Ongelijkbladig Vederkruid, Waterwaaier, Watercrassula en Waterteunisbloem.

Medewerkers van Groot Salland die veel buiten werken herkennen de uitheemse waterplanten. Op die manier kan er direct actie worden ondernomen. Meldingen van inwoners zijn hierbij ook van harte welkom.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500