Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Ook tiende Genemusiment voor Henk Tuinman

Geplaatst op: 23 augustus 2015

Genemusiment is op 19 september toe aan de tiende editie en al die keren zat Henk Tuinman in de organisatie. De 71-jarige Genemuidenaar stopt na de jubileumversie wel met dat werk. In de wetenschap dat er opnieuw een mooi programma is samengesteld en dat de opvolging goed geregeld lijkt.

Tuinman heeft zich altijd beziggehouden met de activiteiten in en rondom de Binnenhaven. Jan Mateboer, Gerrit Jan Bosman, Jaap van den Berg en Jennie Erdsieck helpen daar dit keer bij. “Goede mensen om mee samen te werken. Ze halen wat modernere schepen naar Genemusiment, naast de klassieke schepen die ook blijven komen. In totaal liggen er een kleine veertig schepen in de haven, waaronder enkele oude sleepboten. Leuk is ook dat er kleine bootjes komen waarin de jeugd kan zeilen.”

Lastig voor de organisatie zijn de werkzaamheden aan de Sas. Die gaat straks op werkdagen dicht, maar tijdens Genemusiment is de sluis gewoon open. “Bij de Sas hadden we ook een zweefvliegtuig gepland, maar daarvoor zoeken we nu een andere plek. Verder hopen we dat er weer een ponton in de haven ligt, zodat bezoekers dichtbij de schepen kunnen komen. Dat is altijd een prachtig gezicht. Bedoeling is ook dat er korte rondvaarten zijn te maken.”

Ook rondom de haven bruist het uiteraard weer van de activiteiten. Voor de kinderen is er onder meer circus Pavarini, een draaimolen, poppenkast en de scouting komt langs. “Aan de Westerkade staat verder een groot bassin waarin jongeren miniatuur bootjes radiografisch kunnen besturen. De Oosterkade is opnieuw het decor voor oude nautische ambachten, zoals een nettenboeter en een touwmaker.”

En natuurlijk ontbreken de visbakkers en palingrokers ook dit keer niet. Zij zorgen alle edities voor die typische Genemusiment-sfeer. Ondanks dat de gemiddelde leeftijd ondertussen tien jaar hoger ligt, geven ze ook dit jaar weer acte de préséance. Veel mensen genieten ongetwijfeld van de visdelicatessen die ze klaarmaken. “De publieke opkomst is altijd afhankelijk van het weer, maar ik verwacht dit jaar veel mensen. Bij elke editie zie je ook dat er meer mensen van buiten Genemuiden komen.”

Nog één keer is Tuinman dit jaar in de Binnenhaven te vinden. Daarna hoopt hij zelf Genemusiment ook eens te ontdekken. “Want zelf kom ik eigenlijk nooit verder dan de haven. ’s Avonds ben je zo moe dat de voeten tintelen. Bij de volgende editie hoop ik dus zelf eens lekker rustig over het evenement te wandelen.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500