Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
12 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Onderscheiding voor redders Helen van Dijk

Geplaatst op: 31 augustus 2015

In het gemeentehuis van Zwartewaterland zijn Albert en Kevin ten Kleij uit Grafhorst op maandagavond 31 augustus 2015 onderscheiden door de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen en het Carnegie Heldenfonds. Vader Albert en zoon Kevin haalden op 2 februari 2015 een inwoonster uit Genemuiden uit haar auto nadat zij in het water was beland. De zilveren en bronzen onderscheidingen werden uitgereikt door burgemeester Eddy Bilder van de gemeente Zwartewaterland en burgemeester Bort Koelewijn van de gemeente Kampen. Beiden spraken enorme waardering uit voor het heldhaftige optreden van vader en zoon Ten Kleij.

Albert en Kevin ten Kleij zagen op de bewuste dag vanuit hun bedrijfsbus in het schemerdonker de auto van de 20-jarige Helen van Dijk in het Venerietekanaal verdwijnen. De bestuurster was door de gladheid in de bocht met haar auto het water in gegleden. Vader en zoon bedachten zich geen moment, sprongen het ijskoude water in en wisten het slachtoffer ongedeerd via het autoraampje uit het water te krijgen. Een letterlijk adembenemende actie want de buitentemperatuur was slechts een paar graden boven nul.

Burgemeester Bilder geeft aan veel waardering te hebben voor de reddingsactie. Hij is trots op de redders en erg blij met de goede afloop van dit traumatische ongeval: “Zonder de kordate inzet van vader en zoon Ten Kleij had het heel anders kunnen aflopen”. Hij benadrukt daarmee dat snel handelen van levensbelang is bij het te water raken van personen. “Want ook hiervoor geldt, elke seconde telt”, aldus Bilder.

Ook burgemeester Koelewijn prijst de dappere actie van deze inwoners van zijn gemeente. “Vader en zoon Ten Kleij vormen een voorbeeld voor iedereen. In de eerste minuten na een incident zijn de hulpverleningsinstanties niet aanwezig en is het handelen van omstanders cruciaal. Ik ben blij dat deze reddingsactie niet onopgemerkt is gebleven. Met de onderscheidingen van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen en het Carnegie Heldenfonds krijgen beide heren de waardering die hen toekomt en hebben zij een blijvende herinnering aan hun heldendaad.”

De zilveren legpenning van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen wordt toegekend aan ‘een ieder die met werkelijk levensgevaar of op een bijzonder kloekmoedige wijze een drenkeling uit het water heeft gehaald’. De onderscheiding wordt sinds 1768 verleend en is daarmee de oudste nog bestaande Nederlandse onderscheiding. De bronzen legpenning van het Carnegie Heldenfonds wordt uitgereikt aan personen die ‘met gevaar voor eigen lijf en goed voor anderen in de bres zijn gesprongen’. Naast de onderscheidingen ontvingen Albert en Kevin ook een oorkonde, een getuigschrift en een mooi boeket.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500