Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartewaterland zet zich in voor Refilwe

Geplaatst op: 15 september 2015

Stichting Dorotty uit Zwartsluis heeft als project van 2e/3e Wereldproject Zwartewaterland 18.187 euro opgehaald. Voor en door stichting Ludus uit Hasselt is 14.654 euro opgehaald. Dat werd dinsdagavond tijdens de afsluiting van de beide projecten bekend gemaakt door penningmeester Helmich Post. Beide stichtingen waren aanwezig in het gemeentehuis van Hasselt om te vertellen over hun project en uitleg te geven over de financiën.

Het is niet de eerste keer dat Jan Timmerman van stichting Dorotty een cheque in ontvangst mocht nemen van 2e/3e Wereldproject Zwartewaterland. In 2008 namen ze ook al deel. Nog steeds gaat de stichting twee keer in het jaar naar Oekraïne om daar mensen in nood te helpen. Met de opbrengt van 2008 is bijvoorbeeld de familie Vizler geholpen. De moeder sliep met twee zoons in een klein kamertje. De oudste zoon op een vuil matrasje, de jongste zoon – met astma – bij zijn moeder in bed. Door de giften van Zwartewaterland slapen zij voortaan allemaal in een eigen bed en met een kachel die wel goed werkt.

Timmerman: “Wij hebben niet één groot project, wij proberen gewoon iedere keer mensen te helpen in het westen van Oekraïne. Zo gaven we een man met maar één been gereedschap. Nu kan hij in zijn eigen onderhoud voorzien door fietsen te repareren.”

Hoewel de oorlog voor de mensen van Dorotty ver weg is, merken ze er toch wel degelijk wat van. Alle mannen worden namelijk opgeroepen om in het leger te vechten, dus zij zitten of in het legerof duiken onder. Dat betekent dus minder of geen inkomen voor de gezinnen die achterblijven. Met meerdere projecten probeert stichting Dorotty de mensen te helpen. Er werden bijvoorbeeld zakken aardappels en brandhout uitgedeeld. En er werden ruim 140 ledlampen in verschillende woningen geplaatst. Zo besparen de gezinnen op energiekosten. De afgelopen maanden heeft stichting Dorotty pepermunt verkocht, een zangavond in Zwartsluis gehouden en een spullenverkoop in De Trefpunt gehouden om geld op te halen. Dat bracht 18.187 euro op. Timmerman: “Nu kunnen we ons werk voortzetten en kunnen de ouderen van Dorotty rekenen op de voedselpakketten die ze meerdere keren per jaar van ons krijgen. Aanstaande zaterdag vertrekken wij weer om het goede nieuws te vertellen.”

Ook stichting Ludus is heel erg blij met de opbrengst laat bestuurslid Johan van Dijk desgevraagd weten. Al zijn ze er nog lang niet. De stichting richt zich op het gebied rond Ludus en nu met name op het kleine plaatsje Magyarozd in Roemenië. Stichting Ludus zal bij veel mensen wel een belletje laten rinkelen. Ook deze stichting was eerder 2e/3e wereldproject. Met de opbrengst uit 2010 kon de stichting een kinderziekenhuis en bijbehorende speelplaats in Ludus opknappen en een dokterspost in Magyarozd realiseren. Nu willen Van Dijk en co graag iedere woning in Magyarozd aansluiten op het waternet. Er ligt al een waterleiding in het dorpje, maar ieder huishouden moet 200 euro betalen voor een aansluiting. “Dat is voor de mensen daar een heleboel geld. Wij willen daar aan bijdragen.” In totaal zijn er 120 huishoudens. Maar omdat de waterdruk nog niet helemaal in orde, moeten er ook nieuwe waterpompen komen. Totale kosten bedragen 30.000 euro, weet Van Dijk. “Dit geld is dus een geweldige opsteker. We kregen ook nog een anonieme gift van 5000 euro. Dus we hebben nog 10.000 euro nodig om Magyarozd aan schoon en veilig drinkwater uit de kraan te krijgen. Wij gaan door!”

Het nieuwe project van 2e/3e wereldproject loopt tot eind dit jaar: het is stichting Refilwe uit Genemuiden en richt zich op Zuid-Afrika, op een township bij Johannesburg. De jonge Genemuidenaren waaronder Sander Brouwer en Laura Post willen daar onder andere het babyhuis voorzien van iedere maand luiers, babyvoeding en medicijnen. Ook willen ze met de opbrengst van het 2e/3e wereldproject schoolspullen, kleding en andere voeding aanschaffen voor de zogeheten preschools. Er lopen al acties (waaronder workshop herfstkrant maken), maar de stichting zal gehuld in felgroene shirtjes ook aanwezig zijn op de Biestemerk om spullen te verkopen voor het goede doel. Meer over Refilwe is te vinden via www.refilwe.nl.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500