Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hoofdrestaurateur Rijksmuseum naar Historisch Centrum

Geplaatst op: 23 september 2015

Hoofdrestaurateur Van Duin van het Rijksmuseum is op 8 oktober gast in het Historisch Centrum Genemuiden. Hij houdt die avond een lezing over de ontwikkeling van het Nederlandse meubel in de zeventiende eeuw, met de nadruk op de gebruikte materialen en technieken. In zijn presentatie staan meubelen uit de collectie van het Rijksmuseum centraal, inclusief de tafel uit Genemuiden. Het prachtig vernieuwde en gerestaureerde Rijksmuseum is sinds de opening in april 2013 door miljoenen mensen bezocht. Vrijwel alle meubelen in de huidige opstelling zijn gerestaureerd, waarbij dieper inzicht is verkregen in hoe deze vervaardigd zijn. Met behulp van foto’s gemaakt tijdens de restauratie zullen enkele meubels in detail getoond worden.

In het begin van de zeventiende eeuw werden Nederlandse pronkmeubelen van eikenhout vervaardigd. Tropische houtsoorten, die door de toenemende overzeese handel in Nederland beschikbaar komen, worden vanaf ca. 1625 gebruikt als decoratie in de vorm van ingelegde biezen of kleine ornamenten. Deze ontwikkeling gaat snel. In het midden van de zeventiende eeuw zien we al meubelen die aan de buitenkant geheel van (zwart) ebbenhout gemaakt zijn. Dit geldt ook voor zogenaamde kussenkasten, enorm grote kasten die bovendien zwaar geprofileerde lijsten hebben. In de tweede helft van de zeventiende eeuw worden meubelen weer eenvoudiger van vorm, met grote vlakke delen die men geheel met zogenaamd ‘marqueterie’ belijmd. Deze marqueterie wordt vervaardigd uit verschillende soorten fineer en andere materialen als schildpad, tin en parelmoer.

De lezing wordt afgesloten met recent onderzoek naar de manier waarop meubelmakers de eikenhouten constructie maakten en de invloed die wisselingen in luchtvochtigheid op gedecoreerde eikenhouten panelen hebben.

Al met al beloofd het een leerzame en interessante avond te worden waarin de oude Genemuider Raadstafel op een heel eigen wijze belicht zal worden. De avond zal gehouden worden op 8 oktober op de bovenverdieping van het Historisch Centrum Genemuiden en begint om 19.30 uur (traplift aanwezig). Tijdens de pauze is er koffie en kan het museum en de expositie rondom de Raadstafel worden bekeken.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500