Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Raad blij met ‘gewetensvolle omgang’ met afval

Geplaatst op: 24 september 2015

De SGP is ‘trots’ op de inwoners van Zwartewaterland, als het om afval gaat. “Het is geweldig om te constateren hoe gewetensvol onze burgers met omgekeerd inzamelen omgaan”, meldde raadslid Johannes van den Berg bij de evaluatie van het afvalbeleid. “Voorwaar, een evaluatie om trots op te zijn.”

Dat mede omdat, zo vertelde hij, de burgers er financieel baat bij hebben. Waar het gemiddelde tarief voor afval een paar jaar geleden nog 210 euro was, is dat nu teruggebracht tot 165 euro per jaar. En dat gaat nog weer naar beneden. Door de goede resultaten gaat de afvalstoffenheffing volgend jaar omlaag van ruim 146 euro naar 139 euro. Het tarief voor het aanbieden van restafval gaat wel omhoog van 1,18 naar 1,55 per aanbieding.

PvdA-raadslid Eenkhoorn was kritisch over deze, volgens hem, procentueel forse verhoging. “Hoe kan een ervaringsdeskundige als de ROVA er nou zo vaak naast zitten? En hoe kritisch is onze vertegenwoordiger bij de aandeelhoudersvergadering van de ROVA?”

Gemeentebelangen wilde daar niet over steggelen. “Er wordt zo weinig aangeboden, dan maar in één keer”, zei Henk Braamskamp. Wethouder Speksnijder was dat met hem eens. De verhoging is omdat het restafval nog niet kostendekkend is. “Niet omdat we dat niet goed in beeld hadden. We wisten vorig jaar al dat we daarmee niet kostendekkend waren. Dat was in het vaste tarief verrekend. In deze verhoging zit nog een financiële prikkel. Als je goed scheidt, dan zit er voordeel aan.”

De wethouder was niet zonder trots over de resultaten. “We behoren tot de best presterende gemeenten van Nederland”, aldus Speksnijder. “En we houden de ROVA scherp”, richtte hij tot Eenkhoorn.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500