Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Refilwe zoekt vrienden

Geplaatst op: 24 september 2015

Sander en Tamara Brouwer hebben met stichting Refilwe al veel kunnen bereiken in townships rond Lanseria, een plaats ten noorden van Johannesburg. Maar steun en geld blijft nodig. Nu ze tot het einde van dit jaar 2e/3e Wereldproject Zwartewaterland zijn hopen ze extra geld op te halen om wat extra’s te doen voor de kinderen in de sloppenwijken van Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika heeft een speciaal plekje in het hart van het echtpaar Brouwer. Iets meer dan drie jaar geleden werden ze in Afrika voor het eerst ouders van hun nu vierjarige dochter. Tijdens dat bezoek werden ze verliefd op het prachtige land en zagen ze tegelijkertijd hoeveel armoede er heerst. Sander Brouwer: “Wij willen dus helpen, willen wat doen.” Stichting Refilwe richt zich in het township bij Johannesburg met name op kinderen. Zo zetten ze peuterspeelzalen op, hebben ze een babyhuis opgericht en regelen ze naschoolse opvang. “Zodra kinderen kunnen lopen moeten ze zich zelf redden, want ouders moeten werken om eten te kunnen kopen. Ze hangen dus op straat.” In de opvang krijgen de kinderen een gezonde maaltijd, onderwijs en medische hulp wanneer dat nodig is.

Belangrijk zijn ook de weeshuizen. Dat zijn in totaal tien woningen waarin een gezin mag wonen met de voorwaarde dat ze weeskinderen opnemen. Iedere maand levert Refilwe luiers, voedsel en babyvoeding. Ze regelen speelgoed, goed opgeleid personeel en kleding. Kindermeubels moeten worden aangeschaft, net zoals schoolbanken- en stoelen. Structurele hulp dus. “Iedere maand storten we geld zodat het personeel de benodigdheden zelf kan kopen. Ook de mensen van de opvang en de onderwijzers komen uit het township. Zo steunen we de lokale economie en wordt iedereen er beter van. Wij hebben niet voor niets gekozen voor de jeugd. Zij zijn de toekomst. Zij kunnen Zuid-Afrika verder helpen”, verklaart Brouwer.

Zelf bestaat stichting Refilwe ook uit een jonge club vrijwilligers. Brouwer: “Zoveel mensen zijn geraakt door de ellende in Zuid-Afrika, maar toch is het bijzonder dat jonge mensen tijd vrijmaken om echt te helpen. Doen ze dat niet met hun tijd, dan wel met geld.” Zo is een belangrijk onderdeel van Refilwe ‘Vrienden van Refilwe’. Zij steunen de stichting iedere maand met een bijdrage. Brouwer hoopt dat zich de komende maanden meer mensen als Vriend van de Stichting zullen aanmelden. “Zo kunnen we de inwoners van Zuid-Afrika blijven helpen.

Geloof

God speelt een belangrijke rol in het leven van het echtpaar Brouwer, maar vooral ook in de townships. “Ook op de scholen wordt veel gesproken over het christelijk geloof. De kinderen horen iedere dag een Bijbelverhaal. Hoe groot de ellende ook is in de townships, ze houden vertrouwen in God. Ik vind het heel mooi te zien dat God een grote steun is voor mensen, waar ook ter wereld.”

Brouwer vervolgt: “Aan stichting Refilwe zal ik mijn hele leven verbonden blijven. Ik hoop dat de komende maanden meer Zwartewaterlanders Refilwe willen steunen, eenmalig of structureel.”

De stichting houdt meerdere activiteiten, tijdens de Biestemerk op dinsdag 20 oktober, staan ze met twee kramen op de markt. Er worden herfstkransworkhops gegeven en in november organiseert de stichting bingo-avonden in de woonzorgcentra van Zwartewaterland. Traditiegetrouw wordt in december rollade verkocht en is er een Refilwe Winterfair aan de Dissel in Genemuiden.

Meer informatie op www.refilwe.nl.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500