Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Laura laat Gambiaanse meiden kennismaken met Genemuiden

Geplaatst op: 8 oktober 2015

De schuur aan de Bergroede 20 ligt vol met vuilniszakken en kartonnen dozen. Vol met dameskleding: jassen, hippe spijkerbroeken, blousjes, shirts, zelfs een aantal nog praktisch nieuwe schoenen. De kleding is bestemd voor twee gasten uit Gambia: de 22-jarige Njambeh en 21-jarige Sohna.

Nadat de Genemuidense Laura Doldersum (21) eerst zelf een aantal maanden in Gambia heeft gezeten, krijgt zij nu bezoek van twee meiden uit Gambia. Vanaf aankomende zaterdag zal het tweetal twee weken lang in Genemuiden verblijven, daarna reizen ze verder naar het volgende gastgezin om uiteindelijk pas in februari weer terug te keren naar hun thuis in Afrika. Naast een kennismaking met Europa en de Nederlandse cultuur, volgen de Gambiaanse bezoekers (ook nog twee jongens) een minor pedagogiek op Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Enthousiast en sociaal als Laura is, is ze het perfecte visitekaartje voor Genemuiden. “Ik ben blij dat ze met Biestenmerk hier zijn, vindt het leuk om ze daar mee kennis te laten maken”, vertelt ze opgetogen. “ Mijn omgeving is ook heel enthousiast, dat zie je wel aan die berg kleding in de schuur. Iedereen kwam met prachtige kledingstukken aanzetten, echt super. En vrienden hebben al gezegd dat ze de meiden meenemen in de zweefmolen en botsauto’s. Prima, vooral doen, zeg ik dan. Geweldig toch dat Njambeh en Sohna zo’n lokale festiviteit meevieren?”

Ook een bezoek aan sportclub Genemuiden – waar Laura voetbalt – staat op het programma, net zoals een dagje Zwolle. “Daarnaast wil ik de meiden meenemen naar een tapijtfabriek om ze iets bij te brengen over het lokale ondernemerschap. Het is bijzonder en inspirerend dat zo’n kleine gemeenschap als Genemuiden zich qua bedrijvigheid zo goed op de landelijke en internationale kaart heeft gezet.”

Bang dat Njambeh en Sohna na het zien van alle mooie spullen en leuke festiviteiten nooit meer terug willen keren, is Laura niet. “Ik heb nu al contact met de Gambiaanse gasten en merk dat ze het hier leuk, maar ook moeilijk vinden. Nederland is erg individualistisch. In Gambia is men heel belangstellend, vragen ze uitgebreid naar hoe het met je gaat, ook zomaar op straat. Dat is hier niet. Ze voelen zich soms geloof ik best een beetje eenzaam.”

Gambianen hebben een vertekend beeld van Europa, merkte Laura tijdens haar stage in het land begin 2015 al. “Ze denken dat we geld zat hebben en nauwelijks zorgen. Nu ze hier zijn ontdekken ze dat spullen duur zijn, het onderwijs pittig is, we heel hard werken en eigenlijk weinig tijd voor elkaar hebben.” De reis naar Gambia was het mooiste en het meeste heftige wat Laura ooit heeft meegemaakt, bekent ze. “Dat heftige gevoel, een cultuurshock eigenlijk, hebben Njambeh en Sohna nu ook. Ik hoop dat wanneer ze weer thuis zijn met net zoveel blijdschap terugkijken op Nederland als ik denk aan Gambia.”

 

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500