Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Te koop: oude slagerij van familie Roeland

Geplaatst op: 10 oktober 2015

Al sinds mensenheugenis is er een slagerij gevestigd aan de Langestraat 65. Met het vertrek van Van Ingen is het nu tijd voor een nieuwe invulling. Belangstellenden kunnen tot 21 oktober meedoen aan de inschrijving. Eigenaren Harm en Belie Roeland hebben ondertussen een berg herinneringen aan het pand.

Zelf wonen ze sinds 1998 schuin aan de overkant. De voormalige slagersfamilie heeft echter nog steeds een emotionele band met het pand. “Voordat wij erin 1975 introkken heeft de familie Van Rees er al jarenlang een slagerij gehad. Wij kwamen er rond 700 jaar Stad in en beleefden er een geweldige tijd. Onze oudste zoon mocht het samen met opa openen. En die is nu 38 jaar…”, vertelt Belie Roeland.

Echtgenoot Harm komt uit een echte slagersfamilie. Vader Johan en diens broer Harm zijn vroeger samen begonnen. Later ging Harm verder met zijn broers Daan en Sander in Hasselt en Genemuiden. “In 1975 kochten wij als broers de zaak in de Langestraat van de familie Van Rees. We deden alles amen. Van slachten tot worst en vleeswaren maken. Helaas moest ik vanwege hartproblemen stoppen in 1998”, vertelt Harm.

Belie: “Het slagersvak was alles voor Harm. Samen waren we dag en nacht met de zaak bezig. En onze medewerksters ook. Hun mannen kwamen rechtstreeks uit de fabriek naar de slagerij. Daar aten we dan met z’n allen.”

Harm was nog een allround slager. “In 1977 lieten we het slachthuis achter de winkel bouwen. Een werkruimte van dertien bij twaalf meter is dat. Daarmee kun je in feite alle kanten op. Wij gebruikten het natuurlijk als slachthuis. De slagerij vond ik een prachtig vak. Het was echt een klap dat ik moest stoppen”, zegt Harm. En zijn vrouw: “Het contact met de mensen was ook geweldig. Ik werk nu in de fabriek. ‘Een machine praat niet’, zeg ik altijd. Wij hebben gewoon bijna 25 jaar met veel plezier in de winkel gewerkt.”

Evert van Ingen kwam als 17-jarige jongen al bij hen. Met de brommer vanuit Kampen. Dat hij later de zaak kon overnemen, was een prachtige ontwikkeling. Met zijn verhuizing naar het Havenplein is het nu tijd voor een nieuwe toekomst. “Het is een heel groot gebouw waarmee je van alles kunt. Het huis heeft vier slaapkamers, een grote bijkeuken, er is een dakterras boven de slachterij en je hebt de winkel. Je kunt er zoveel kanten mee op”, zegt het echtpaar.

‘Spannend’, is het wel zeggen Harm en Berie. Ze zijn zeer benieuwd naar de interesse in het pand aan de Langestraat met ook een ingang aan de Drecht. Na 21 oktober hopen ze dat er een nieuwe eigenaar is. Belangstellenden kunnen zich melden bij Bonthuis Vaartjes.

Kijk hier voor meer informatie http://www.funda.nl/koop/genemuiden/huis-49518718-langestraat-65/

roeland1

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500