Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vluchtelingen (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 11 oktober 2015

Ik ben zojuist teruggekeerd van een zakenreis van 3 weken, maar wanneer ik naar het nieuws kijk lijkt het of ik geen dag ben weggeweest. De vluchtelingen beheersen (nog steeds) het nieuws. En ik moet me sterk vergissen als dit voorlopig niet zo zal blijven.

Ik probeer mijn kinderen bij te brengen om altijd anderen te helpen. En dat advies geldt dan natuurlijk ook voor mezelf. En dus vind ik dat je mensen in nood een helpende hand moet reiken. Toch ben ik ook van mening dat we met betrekking tot het vluchtelingenprobleem geen fouten moeten maken waar we complete volgende generaties mee gaan opzadelen. En daar zijn we hard mee op weg.

In mijn optiek heeft bondskanselier Angela Merkel een kardinale fout gemaakt door alle Syrische vluchtelingen van harte welkom te heten in Duitsland. De gedachte is weliswaar nobel, maar de realiteit leert nu al dat dit in de praktijk niet door te voeren is. Duitsland verwacht dit jaar een toestroom van 1,4 miljoen vluchtelingen. Dat gaat richting de 2% van de bevolking. Onhoudbaar! En geloof me, dit is nog maar het topje van de ijsberg. In vergelijking met onze oosterburen doen wij in Nederland percentueel veel minder, maar nu al bezorgt ons aandeel het land grote kopzorgen. Andere landen in Europa lappen de bedachte verdeelsleutel aan hun laars. Met name de nieuwe toetreders uit Oost-Europa. Wanneer er geld uit de Europese ruif te verdelen valt, staan deze landen met de hand uitgestoken vooraan, maar nu we een echt Europees probleem hebben, geven ze niet thuis. Daar heb je dus wat aan. Aan de andere kant willen vele vluchtelingen helemaal niet naar deze landen toe. Daar zou me als toezichthouder overigens de reet roesten: Als vluchteling moet je mijns inziens dolblij zijn dat je uit je crisisgebied weg bent. Dat je veilig bent, lijkt me dan de hoogste prioriteit. Waar dat dan is, moet volgens mij niet uitmaken.

Intussen kibbelen de landelijke regering en ook de Europese leiders rustig verder. Wat blijkt is dat ze de feeling met de gewone man op straat volledig verloren zijn. Ik spreek doordeweeks veel mensen in zowel Duitsland als Nederland en ik maak daaruit op dat een groot gedeelte van de bevolking ronduit tegen deze enorme toestroom van vluchtelingen is. Ik ken natuurlijk ook wel de Emile Roemersen van deze wereld. Maar die zijn veruit in de minderheid. Met ongenuanceerde opmerkingen of zelfs racisme ten opzichte van vluchtelingen heb ik helemaal niets. De regering kan echter de ogen niet sluiten voor de mening van het volk. Een referendum over dit thema zou wat dat betreft veel duidelijk maken.

Uit het verleden is gebleken dat vluchtelingen nauwelijks terug keren naar hun vaderland. Dat betekent dat de huidige instromers naar alle waarschijnlijkheid hier altijd zullen blijven. We moeten wel beseffen dat dit mensen zijn met een religie en gewoontes die behoorlijk verschillen van de onze. Ik denk niet dat we daarop zitten te wachten. Wanneer ik op een regenachtige dag door Berlijn rijd, zie ik vaak oudere Turkse mannen met de ziel onder hun arm door de stad slenteren. Ze wonen daar al jaren, maar zouden volgens mij veel gelukkiger zijn wanneer ze in het zonnetje voor een koffiehuis in Ankara een spelletje Backgammon zouden spelen.

De enige oplossing voor het alsmaar groeiende probleem is volgens mij opvang in de regio te realiseren. Er is in omringende landen ruimte genoeg. De Europese unie kan samen met andere continenten voor de financiering zorgen. Zo ontstaat er ook automatisch een eerlijke verdeling. Want wanneer we zo doorgaan, escaleert het probleem op relatief korte termijn gegarandeerd.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500