Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Eieren (column Nick Hoekman)

Geplaatst op: 11 oktober 2015

Bij een AZC in Woerden hebben mannen met bivakmutsen een vluchtelingenkamp bekogeld met eieren. Iedereen heeft natuurlijk recht op een mening. Eenieder heeft ook alle vrijheid om deze vervolgens uit te dragen. Ik ben bijvoorbeeld lid van een werkgroep die er voor wil pleiten dat dat ene lekkertje van het journaal – Dionne Stax – vanaf heden enkel nog in lingerie het nieuws gaat presenteren. ‘Dionne in lingerie, anders kijk ik nie’. Met zelfgemaakte spandoeken gaan wij dagelijks voor het NOS gebouw de barricades op, om te strijden voor onze idealen. Zonder succes, tot nu toe.

En ik snap het ergens wel, dat je er niet op zit te wachten: honderden asielzoekers als nieuwbakken buurtjes. Je weet normaliter al niet wat voor psychopaten er naast je wonen, laat staan dat er een hele kudde getraumatiseerde oorlogsslachtoffers naast je neerstrijkt. Ikzelf heb overigens hele leuke buren. Eerlijk. Geen kwaad woord over mijn buren. Ze nemen netjes de postpakketjes voor me aan, en als ze een kopje suiker nodig zijn, dan gaan ze gewoon naar de supermarkt. Dus ik heb geen klagen. Over vluchtelingen heb ik eigenlijk ook geen mening. Ze zijn er. Heel vervelend, en er moet een oplossing voor komen, maar ze zijn er gewoon. Net als piratenmuziek. Zit ook geen weldenkend mens op te wachten, maar toch is het er.

Omdat wij als Nederland bijzonder slecht zijn in ruzie maken, komen er dus drommen vluchtelingen naar ons land. En dat hebben we ook aan onszelf te danken hoor, wij maken geen vuist. Hier is het gewoon veilig. Kijk, vroeger in de tijden van zeerovers zoals Ivan de Veenboer, toen was Nederland niet echt een land waar je voor je plezier ging schuilen in barre tijden. Nu wel. En wat doen de tegenstanders? Die bekogelen de asielzoekers met eieren. Inderdaad. Eieren. Dat heeft geen zin, die mensen denken juist dat het een vriendelijk gebaar is. Die zijn bommen en granaten gewend, maar in Nederland gooien ze met voedsel. Met eieren bereik je hetzelfde als IS strijders die Syrië bombarderen met knuffelberen, of Ajax en Feyenoord hooligans die elkaar in een weiland te lijf gaan met waterballonnen. Het is eerder lachwekkend dan haatzaaierij. Wanneer je als fanatiek anti asielzoeker een punt wilt maken, dan zul je toch echt over moeten stappen op grover geschut. Vierendelen, bijvoorbeeld. Of vierentwintig uur per dag de nieuwe single van Gerard Joling door de speakers laten schallen.
Maar met eieren gooien? Nee, dat doen we alleen met Pasen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500