Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuider biezen in Amsterdamse Schuilkerk

Geplaatst op: 22 oktober 2015

De familie Bakker bezocht deze week het Amsterdamse museum www.opsolder.nl In deze schuilkerk lagen biezen op de vloer. Die kwamen uit Engeland, maar volgens de gids waren ze gevlochten in Genemuiden. Bezoekers moeten hoesjes om de schoenen dragen ter bescherming van de vloeren.

Gepubliceerd door Erik Driessen

One thought on “Genemuider biezen in Amsterdamse Schuilkerk

 1. Redactie (en familie Bakker),

  Een aanvulling/correctie op het bovenstaande verhaal.

  Het Amsterdamse museum “Ons’ Lieve Heer op Solder” was een Rooms Katholieke schuilkerk. Deze kerk is nooit als zodanig gebruikt. Op het moment dat achter de prachtige gevel van het grachtenpand de ruimten waren ingericht als schuilkerk, waren de godsdiensttwisten in Nederland net achter de rug. De Rooms Katholieken mochten weer in vrijheid hun kerkdiensten houden.

  Een paar jaar geleden kwamen vertegenwoordigers van het museum naar het Tapijtmuseum in Genemuiden om uit te zoeken welke vloerbedekking geschikt zou zijn op de houten vloeren in het gebouw. Per jaar komen er 90.000 (!) bezoekers die op de houten vloeren veel lawaai maken.
  Deskundigen van het Tapijtmuseum hebben toen geadviseerd om geen biezenmatten toe te passen: 90.000 bezoekers trappen dit zo kapot. Kokos- of sisalmatten was een beter oplossing.
  Het Amsterdamse museum koos toch voor biezenmatten en lieten die maken in Engeland! Daar worden van 6 dikke lange biezen stroken gevlochten die plat aan elkaar genaaid worden.
  (Zie http://www.rushmatters, je ziet daarop dat ze in Engeland nog allerlei producten van biezen maken.)

  De gids had het dus half goed: de biezen zijn niet in Genemuiden gevlochten.

  Het bestuur van het Tapijtmuseum heeft een jaar nadat de biezenmatten in het museum “Ons’ Lieve Heer op Solder” waren gelegd, dit museum bezocht: de mensen liepen er toen met schoenen op en op veel plaatsen waren de matten al totaal versleten: ze hadden onze raad op moeten volgen! (De Engelse biezenmatten hebben heel veel gekost. Om de slijtage te beperken moeten de mensen nu dus sloffen aan doen.)

  Groet,

  Reinier van de Pol
  het Tapijtmuseum Genemuiden

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500