Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
1 december 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Weekeinde duurt uur langer

Geplaatst op: 23 oktober 2015

Aanstaande weekend gaat de wintertijd weer in, de tijd gaat op zondag 25 oktober om 03:00u een uur terug. Maar waarom hebben we een zomer- en wintertijd?

De wintertijd is eigenlijk de ‘echte’ tijd zoals we die met zijn allen hebben afgesproken? In de lente zetten we de klok een uurtje vooruit: de zomertijd. Niet overal op de wereld hebben ze de zomertijd ingevoerd, maar wel in heel Europa. In de EU loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

In 1907 werd er in Engeland voor het eerst nagedacht over de zomertijd. De zon gaat in de zomer namelijk vroeg op en weer onder, dat het misschien handiger is om eerder op te staan en eerder naar bed te gaan. Je hebt meer aan je dag en je hebt bijvoorbeeld minder energie nodig om ’s avonds de lampen te laten branden. Tot 1943 waren er in Nederland een paar jaar waarin de zomertijd bestond, bijvoorbeeld tijdens de eerste en tweede wereldoorlog.

In de jaren ’70 was er een grote oliecrisis op de wereld, waardoor iedereen zo min mogelijk energie wilde verspillen. In 1977 is daarom de zomertijd opnieuw ingevoerd. Op zondag 27 maart 2016 gaat de tijd weer een uurtje naar voren en gaat de zomertijd weer in.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500