Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
12 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuiden kan niet meer stuk bij Gambiaanse meiden

Geplaatst op: 25 oktober 2015

Vrouwen 2 van Sportclub Genemuiden heeft er twee nieuwe supporters bij. De Gambiaanse Njambeh en Sohna juichten zaterdagmiddag langs de lijn in Stavoren voor de Genemuider dames.
De meiden logeren nu twee weken in de tapijtstad en voelen zich ‘als in een warm bad’, zo vertellen ze. In het Engels proberen ze zo goed mogelijk te verwoorden hoe gastvrij ze zijn ontvangen door de familie en vrienden van Laura Doldersum. Sohna (22): “Ik was jarig toen ik aankwam, dus had Laura een suprise-etentje voor mij geregeld. Ik was enorm verrast en moest huilen. Zo lief vond ik het van haar.”
Njambeh vult aan: “Iedereen is belangstellend, maakt een praatje met ons en verwelkomt ons met open armen. We zijn heel erg blij dat we in Genemuiden zijn geweest.” Mee feesten tijdens Biestemerk, – om vier uur ’s nachts pas thuis – trainen in tenue met de vrouwen 2 van de Sportclub en genieten van de stoofpeertjes van ‘de mama’, zoals Sohna en Njambeh moeder Doldersum liefkozend noemen, Genemuiden kan niet meer stuk. “Natuurlijk hebben we wel heimwee naar Gambia, maar we voelen ons heel erg thuis. Dat komt ook door Laura, zij heeft heel veel voor ons gedaan. Ze is heel erg trots op ons, bij alles wat we doen. Laura blijft vooral altijd in ons hart.” De meiden zijn heel zelfstandig, vindt Laura. “Ik was een beetje bang dat ik heel erg op ze moest letten, maar ze doen en regelen veel zelf. Ik zou ze zo naar het centrum laten gaan voor een boodschap.”

Al gaat het natuurlijk ook wel eens mis… zo moest Laura afgelopen week naar Zwartsluis rijden. Sohna: “We kletsten teveel en hadden toen de overstaphalte in Hasselt gemist. Stonden we opeens in Zwartsluis.” De vriendelijkheid vinden Sohna en Njambeh het mooiste aan Genemuiden. “De vrienden van Laura zijn erg aardig en zus Esther is net een tweede Laura. Ze zorgen heel goed voor ons.” Het harde werken, ook jongeren die al een bijbaantje hebben, verbaast het tweetal. “Ik zou dat in Gambia ook wel willen. Wel vinden we het apart dat iedereen hier in z’n eigen huis zit en niet telkens kletst met de buren. Maar dat komt natuurlijk ook omdat het hier zo koud is”, aldus Sohna. Van de standaard aardappels moeten Sohna en Njambeh weinig hebben. Liever bakken ze ze op met veel uien, knoflook, olie en peper. En dat laat vader Doldersum zich ook graag smaken, verklapt Laura. “En Njambeh krijgt geen genoeg van de Hollandse stroopwafels, leuk toch.”

Zondag vertrekken Njambeh en Sohna naar Nijverdal, maar niet zonder de boel kleding die Laura met hulp van vriendinnen en kennissen heeft ingezameld . “Ongelofelijk wat veel, wel veertien zakken vol met spullen. En niet alleen kleding, maar ook nagellak, make-up, parfum en ondergoed. Geweldig”, vertelt een enthousiaste Njambeh terwijl ze haar keurig gelakte nagels toont. Inmiddels kregen ze bij de kringloopwinkel aan de Langestraat een koffer om alle nieuwe spullen mee te kunnen nemen. Het avontuur in Genemuiden mag er dan bijna opzitten – zondag vertrekken de meiden naar Nijverdal – aan gezin Doldersum zullen ze nog veel terugdenken. “En misschien komen we over een paar weken nog wel weer een paar dagen logeren.”

Njambeh en Sohna volgen een minor pedagogiek op Hogeschool Windesheim in Zwolle. Ze vertrekken in februari weer naar Gambia.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500