Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Darten (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 8 november 2015

Ik ben dol op darten. Maar in tegenstelling tot andere sporten is dit een activiteit waar ik alleen naar kijk. Natuurlijk gooi ik in een vlaag van verstandsverbijstering wel eens een paar pijlen in een bord. Maar de resultaten van die worpen hebben mij ervan overtuigd om mijn ambities in de dartsport overboord te zetten.

Al decennia lang leven er discussies of je darten al dan niet sport moet noemen. Mij is het om het even. Maar ik weet wel dat er op het hoogste niveau veel van de spelers gevraagd wordt. En ben je al talentvol, dan dien je er nog veel tijd en energie in te steken om überhaupt aan de top te komen.
Van essentieel belang in de dartsport is het om kunnen gaan met druk. Daar scheidt het kaf zich van het koren. Een speler als Co Stompé bijvoorbeeld kan best een aardig potje gooien. En als gastcommentator op televisie weet hij zijn mondje uitstekend te roeren en hangt hij graag de wijsneus uit. Maar als het in zijn eigen wedstrijd er echt om gaat, stort hij dikwijls in.
Als topdarter moet je een ijskonijn zijn. Phil Taylor en Michael en Gerwen zijn dat. Presteren onder maximale druk heet dat. En daar houd ik van.

Sinds anderhalf jaar heeft Genemuiden zijn eigen dartvereniging, DCG. De club heeft een eigen locatie gevonden op de eerste verdieping van verenigingsgebouw “de Rank”. De enthousiaste leden hebben er met eigen handen een geweldige accommodatie neergezet. Een prestatie van jewelste in de huidige tijd. Het lokale clubgebouw wordt als één van de mooiste uit de provincie beschouwd. Dat blijkt wel uit het feit dat superleagueteam Dibo Darts op 27 februari 2016 hier een competitiewedstrijd komt spelen. Het gerenommeerde team, met onder andere de topspelers Jelle Klaassen en Wesley Harms in de gelederen, kan op die dag niet van het eigen clubhuis gebruik maken en liet zijn oog op het splinternieuwe onderkomen in Genemuiden vallen. Een hele eer voor de jonge vereniging.

DCG telt inmiddels 46 leden. Het vijfkoppige bestuur onder leiding van voorzitter Helmich Schinkel zit boordevol ideeën. Zo wordt er onder andere de mogelijkheid aan ondernemingen geboden om de accommodatie voor een bedrijfsuitje te gebruiken. Ook worden er diverse toernooien georganiseerd en vindt het traditionele Oudejaarskaarten dit jaar bij de dartsclub plaats.
Kampioen van de onderlinge competitie werd in het afgelopen jaar het jeugdige talent Herwin Oostwoud. Hij maakt ook deel uit van één van de twee teams die uitkomen in de Sallandse competitie. Beide teams gaan hierin soeverein aan de leiding. Het ziet dus naar uit dat binnenkort de eerste kampioenschappen in de geschiedenis van DCG gevierd gaan worden. En daar gaat het niet bij blijven. 180% zeker!

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500