Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Veel Chinezen bij Hotel Zwartewater

Geplaatst op: 19 november 2015

Hotel Zwartewater merkt ook dat Giethoorn zeer in trek is bij Chinezen. Sinds anderhalf jaar verwelkomt de accommodatie in Zwartsluis ook veel meer Aziaten. De nationaliteiten zijn sowieso talrijk. “Japanners, Taiwanezen, Australiërs, Amerikanen, Nieuw-Zeelanders en dit jaar opvallend veel Belgen”, somt Sander Frank op in een gesprek over de stand van zaken bij het enig overgebleven hotel in Zwartewaterland.
De aanblik van het hotel is het afgelopen jaar drastisch veranderd. De tennishal is weg en daarvoor in de plaats kwam een mooi aangelegde parkeerplaats. “Het is simpel: na twintig jaar waren we toe aan nieuw tapijt en de verwarmingsinstallatie moest worden vervangen. Dan ga je afwegen of je die investering zin heeft. Wij vonden van niet en kozen in de plaats daarvan voor sloop en de aanleg van een mooie buitenterrein”, legt Frank uit. Helemaal af is dat terrein overigens nog niet. Vermoedelijk komen in januari de hagen die voor een groene aanblik moeten zorgen.
Wensen zijn er ook nog. Komend jaar gaat Hotel Zwartewater kijken welke daarvan de prioriteit krijgen. “We moeten met het terras aan de slag. Er is onderhoud aan de beschoeiingen nodig. Ook willen we het restaurant op termijn vernieuwen. En we hebben bij de gemeente een aanvraag gedaan om trouwlocatie te worden. We krijgen steeds meer stellen die hier willen trouwen. Soms ketst dat af omdat we geen officiële trouwlocatie zijn. Hopelijk stemt de gemeente toe.”
Frank doet zijn verhaal in het restaurantdeel van Hotel Zwartewater. Ooit was dat trendsettend. “Volgens mij waren wij een van de eersten die met live cooking begonnen. In het begin hadden we veel exoten, zoals zebra en springbok. Echt bijzonder vlees dus, maar vanwege de situatie in sommige landen is de import daarvan te kostbaar. Maar nog steeds kiezen we voor een goed stuk vlees of vis. Dat onderscheidt ons van wokrestaurants. Kwaliteit staat bij ons altijd voorop.”
De tennishal mag dan tegen de vlakte zijn, de bowlingbanen staan nog fier overeind. Volgens Frank vormen ze nog steeds een belangrijk onderdeel van de formule. “Net zoals met veel activiteiten zie je ook met bowling ups en downs, maar veel families en groepen maken er gebruik van. Meestal in arrangementvorm. Dat zijn mensen uit een wijde regio, tot aan Salland aan toe. Arrangementen zijn sowieso belangrijk, ook voor de toerist. Wij werken veel samen met bedrijven in Giethoorn.”
Maar ook Zwartsluis en directe omgeving probeert hij aan te prijzen. Vaak lukt dat. “Binnenkort krijgen we zes keer een groep van veertig Duitsers. Die gaan van hieruit naar Lisse en Amsterdam, eten hier en gaan dan ’s avonds het dorp in. Ook andere toeristen wijzen we op stadjes als Hasselt en Blokzijl, maar natuurlijk ook op Zwartsluis. We zijn bijvoorbeeld in gesprek met De Sluuspoort over een samenwerking.”
Frank heeft het belang van de fiets zien toenemen. Daarom is er nu ook een goede fietsstalling gekomen. “Wij zien aan de ene kant dus mensen van ver weg die in tien dagen heel Europa bezoeken en aan de andere kant Nederlanders of Belgen die de regio per fiets ontdekken. Buiten dat is de zakelijke markt voor ons belangrijk. En natuurlijk komen inwoners van Zwartsluis hier ook volop. Die variatie is leuk”, aldus Frank. Zijn bedrijf is van 06.00 tot middernacht open. En dat gebeurt met 45 tot vijftig medewerkers. Een werkgever van formaat kortom.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500