Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Drie weken natuurijs is genoeg voor STG Eendracht

Geplaatst op: 20 november 2015

Foto Erik Eenkhoorn

Met maar liefst vierduizend leden is volksijsbaan De Eendracht de grootste vereniging van Genemuiden. “Dat zijn de mensen die over drie weken op het natuurijs stappen”, lachte Sjaak Heetebrij woensdag in het Genemuiden Actueel Sportcafé. Zelf is hij voorzitter van Schaatstraininggroep De Eendracht. Die moet het met veel minder leden doen, maar is desondanks buitengewoon florerend.

Elke woensdag gaan 57 leden naar de ijsbaan in Dronten, op meerdere avonden gebruiken sporters de spinningfietsen en in de zomer fietsen en skeeleren ze massaal. “De baan in Dronten is drie jaar gesloten geweest. Toen moesten we noodgedwongen naar Assen. Gelukkig kunnen we nu weer in Dronten terecht. Daar zijn we heel nauw bij betrokken. Voordat de baan openging, kwamen de eigenaren bij ons of ze weer op Genemuiden konden rekenen.”

Genemuiden heeft uiteraard een eigen baan. Geschikt om straks, hopelijk, rondjes op natuurijs te maken. En daar buiten is het een skeelerbaan. Voorheen vonden daar zelfs grote kampioenschappen plaats. “Ik verwacht niet dat dit weer gebeurt. De eisen zijn enorm opgeschroefd en die veranderen bovendien per jaar. In Almere is een grote en dure baan neergelegd, die een jaar later al niet meer aan de eisen voldeed. Momenteel is er maar een skeelerbaan in Nederland die geschikt is voor grote toernooien. Wil je weer aanhaken, dan moet je enorm investeren. En dat zit er niet in.”

Desondanks heeft De Eendracht het uitstekend voor elkaar op De Greente. Accommodatiewensen heeft Heetebrij dan ook niet echt. “Onze belangrijkste wens is natuurlijk natuurijs. Dat werkt motiverend voor de hele vereniging en het zou prachtig zijn voor de jeugd. Al was het maar drie weken. En dan het liefst in de kerstvakantie. Dan profiteer je ook financieel het meeste.”

Van Sportclub-voorzitter Berend van Lente kwam de vraag of wel eens is nagedacht over een soort kunstijsbaan, zoals bij FlevoNice in Dronten het geval is. Heetebrij antwoordde dat er in het verleden wel eens onderzoek naar is gedaan, maar dat de kosten en de techniek dit niet toelaten.

Op 19 december is er een grote spinningmarathon bij STG De Eendracht. Die wordt gehouden door Zwartewaterland Helpt. Vice-wereldkampioene Anna van der Breggen doet dan ook mee.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500