Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De mooiste foto van John Poot

Geplaatst op: 29 december 2015

“Wat was voor mij de mooiste foto voor Genemuiden Actueel 2015? Dat was toch een foto van 5 juni. We hadden een warme tropische week met temperaturen rond de 30 graden. En die vrijdag was het benauwd en de lucht was onstabiel. Rond de middag kwamen er zware buien Nederland binnen drijven”, herinnert John Poot zich. Hij is sinds vorig jaar fotograaf bij Genemuiden Actueel.

“Samen met een andere fotograaf  uit Genemuiden gingen we naar de haven bij de Kettingweg. De lucht was al aan het betrekken. Toen maakte ik (achteraf gezien)de grootste fout die een stormjager mag maken. De vaste regel is veiligheid voor alles, niet op een plek staan waar geen schuilplaats is. Maar ik stond op  een pier bij het Zwartewater. En toen vormde zich een arcuskraag in de lucht, dat is een wolk die ontstaat vlak voor een zware onweersbui. En toch heb ik deze bui onderschat, ik dacht dat de bui langs Genemuiden zou trekken.

Maar de bui draaide opeens richting Giethoorn en we kregen te maken met een downburst. (Downburst is een sterke neerwaartse stroming onder een zware bui. De dalende lucht zal horizontaal moeten uitwijken zodra deze het aardoppervlak raakt. Aan de grond uit zich dit in zeer tot zeer zware windstoten). En toen was het op de pier levensgevaarlijk geworden. Als een gek rennen naar het weiland direct naar de auto. De regen kwam met bakken uit de lucht en er waren zeer zware windstoten. Toch heb ik de auto gehaald. 3 uur na het voorval zat de schrik er nog steeds in. Want het had totaal verkeerd af kunnen lopen. Ik heb dit jaar nog meer mooie onweersfoto’s gemaakt maar wel op een ‘veiliger’ plaats. Want onweer en extreem weer blijft voor mij toch het mooiste wat er is.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500