Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Met Jan van Kleef terug naar het oude openlucht zwembad

Geplaatst op: 4 januari 2016

Het was vaak koud in het zwembad...

Generaties lang leerden Genemuidenaren zwemmen in en later bij de Eerste Kolk. Ze kregen onder meer les van Jan van Kleef. Die werkte van 1976 tot de opening van het overdekte Zwembad Bestevaer in het openluchtzwembad. Hij herinnert zich de periode nog goed. “Dat was een hele leuke tijd, ondanks het vaak steenkoude water. Meestal begonnen we het seizoen met 11 graden”, lacht Van Kleef.

De huidige inwoner van Zwartsluis had gestudeerd voor zweminstructeur en werkte eerst in Wezep. “Nou gestudeerd…in die tijd had je het diploma binnen enkele maanden. Daardoor moest ik later veel cursussen volgen. Eerst werkte ik in het mooie en warme zwembad van Wezep, maar dat had voor mij een nadeel: je moest ook op zondag werken. Daarom keek ik om me heen en kwam ik uiteindelijk in Genemuiden terecht.”

In het begin vroeg Van Kleef zich af waar hij was verzeild. “Vergeleken met Wezep was het amateuristisch en wat armoedig, maar aan de andere kant wel heel gezellig. We hadden een klein team. Be Burgmeijer zat bij de kassa en in het zwembad werkte ik samen met Kees van der Sloot uit Hasselt, Sonja Haasjes uit Kampen of Bob Out uit Tollebeek. Op warme dagen had je wel eens vierhonderd man in het bad, maar bij slecht weer zag je soms niemand. Dat waren lange dagen hoor…”

Van schoolzwemmen was toen ook nog niet echt sprake. “Scholen kwamen wel, maar meer voor vrijzwemmen. Eigenlijk maar een paar keer per jaar. Schoolzwemmen kwam pas later op en daarvoor gingen Genemuidenaren met de bus naar Zwartsluis of IJsselmuiden. Je kon in het openluchtzwembad wel zwemles krijgen. Dan begon je in mei en met een beetje geluk was je dan na de zomer klaar. Anderen behaalden hun diploma elders of ze wachtten tot het daarop volgende jaar. Ik schat dat in de vijf jaar dat ik er werkte toch wel 150 Genemuidenaren hun papiertje hebben gehaald.”

Uitbundig vieren in het zwembad konden ze dat niet. “Nee, een kantine was er niet. Je kon helemaal niets eten of drinken. Ik weet nog wel dat de wat oudere dames kwamen zwemmen en die gingen na afloop bij ons koffie drinken. Je had een vaste groep mensen die kwam zwemmen. Ook de zwemclub bestond al wel. Ik weet nog dat Karst de Lange en Roel Withaar mijn vroegen als trainer. Heb ik ook nog een tijdje gedaan. En later heb ik waterpolo nieuw leven ingeblazen.”

In die periode ontstond ook de zwemvierdaagse, herinnert Van Kleef zich. “Volgens mij was de eerste editie in 1976. Toen was het best druk. Verder kon je eigenlijk weinig organiseren in dat bad. Wel organiseerden we een keer een scholierenwaterpolotoernooi”, vertelt de voormalig badmeester. De ontberingen gingen hem letterlijk en figuurlijk niet in de koude kleren zitten. “Nee joh, wij stonden zelf ook urenlang tot de knieën in dat koude bad. In het ondiepe deel gaven wij zwemles en dan ging je ook zelf het water in natuurlijk. Nou, dan moest je na afloop ik weet niet hoe vaak naar het toilet lopen…”

Ondanks al die verhalen was het openluchtbad misschien wel de leukste periode uit zijn loopbaan, zegt Van Kleef nu. “Zwembad Bestevaer was natuurlijk veel professioneler, maar ook meer een ‘zwemfabriek’. De aantallen werden groter en langzamerhand kreeg je veel minder contact met de leerlingen. Logisch was dat wel natuurlijk. Uiteindelijk heb ik tot 2005 in het zwembad gewerkt. Een mooie periode, maar toen was het goed om wat anders te doen.”

Van Kleef kwam toen weer op kantoor bij de gemeente Zwartewaterland. Helemaal vreemd was dat werk niet voor hem. “Toen ik in Genemuiden werd aangenomen werkte ik natuurlijk alleen tijdens het seizoen in het zwembad. Buiten die periode was ik administratief medewerker op het stadhuis in Genemuiden. Pas vanaf het voorjaar begon ik met de voorbereidingen op het seizoen. Pas in Bestevaer was ik altijd aanwezig op het zwembad.”

Van Kleef ging vorig jaar met pensioen. Nu heeft hij zijn hobby fotografie opgepakt, onder meer voor onze zustersite Zwartsluis Actueel.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500